Er kan eindelijk weer kunst gekeken worden. Maar allemaal nog wel beperkt. Daarom een lijst met bijzondere kunstwerken waar je onbeperkt van kunt genieten. Ze staan namelijk gewoon in de buitenlucht. En in Nederland.

De Groene Kathedraal

We hebben  in Nederland onze eigen Notre-Dame hebben staan. Niet die uit Parijs, maar wel geïnspireerd op dezelfde kathedraal. Die uit de Franse stad Reims. Kunstenaar Marinus Boezem bouwde het gebouw alleen niet van steen, maar van bomen. De Groene Kathedraal bestaat uit 178 Italiaanse populieren en is te bewonderen in de Stadsbossen van Almere. Wandelen door een kunstwerk dus. 

Delta Werk

Studio RAAAF en Atelier de Lyon creëerden een gigantische kunstinstallatie in het Waterloopbos. Wat ooit gebruikt werd als testsluis voor stijgend water, is veranderd in een waanzinnig kunstwerk. Deltawerk toont betonnen platen die als Dominostenen lijken om te vallen over een lengte van 250 meter. Echt een aanrader!

Engelen-FM

Stel je voor; je zit in de auto en plotseling hoor je engelengezang. Tussen 1994 en 2000 maakt kunstenaar Moniek Toebosch een beleving waarbij je goddelijke klanken hoort zodra je de Houtribdijk oprijdt via een speciaal ontworpen engelenzender. Na de dood van Toebosch heeft de Rijkswaterstaat het project geadopteerd. Het enige verschil? Je kan de engelen beluisteren via een app, mits je in de buurt bent van de dijk natuurlijk.

The Miracle Garden

Van tulpen tot aan een tapijt van Oost-Indische kers. Baan je een weg door The Miracle Garden in het Erasmuspark in Amsterdam en laat de innerlijke hovenier in jezelf los. Beeldend kunstenaar Elspeth Diederix creëert een hof van sprekende kleuren en bijzondere bloemen. Mocht je geen tijd hebben om de tuinen te bewonderen, geniet dan van de Miracle2 serie, een fototentoonstelling van de bloemen verspreid door Amsterdam.

Onbewogen Verhalen

Niets is fijner dan even een stukje wandelen om je hoofd leeg te maken. Als je een stadswandeling in Utrecht in de planning hebt, kan je er met Onbewogen Verhalen ook nog iets van opstekenWandel de speciaal uitgestippelde route langs elf standbeelden in de binnenstad. Onder andere Vrouwkje Tuinman, Anton Geesink en Tineke Schouten lieten zich inspireren door de beelden, schreven een verhaal en vertellen het verhaal achter de standbeelden.

Sprengenpark

We blijven even bij een wandeling, maar dit keer in een park in Apeldoorn. Loop door het Sprengenpark en stuit op maar liefst zeven beeldende kunstwerken. Een van de opvallendste kunstwerken, en tegelijkertijd makkelijk over het hoofd te zien, is het Boomsieraad van Maria Ooms. Het kunstwerk hangt hoog in een boom en toont een orgie van verschillende lichaamsdelen. 

Kooi Met Geen Poema Er In

Midden op de Vellertheuvel in Zuidbroek staat een gigantisch kunstwerk van Maarten de Reus. De Kooi Met Geen Poeme Er In is een optische illusie gemaakt van staaldraad. Als je de heuvel oploopt zie je midden in het werk een dier staan, maar zodra je dichterbij komt verdwijnt de poema en raak je verdwaald in een ingenieuze constructie van staal.