Naakt op een kleedje

Naakt op een kleedje met Belle Barbé

In de vierde aflevering van seizoen 2 van 'Naakt op een kleedje' gaan Yuki en Heske in gesprek met Belle Barbé, mede-oprichter van het platform voor seksuele voorlichting Wipsite. Ze koos voor het kunstwerk 'Virginia at 3', een zwart-witfoto van Sally Mann uit 1988.

Over de gast

Belle Barbé praat makkelijk over seks: ze weet mensen zodanig op hun gemak te stellen dat moeilijk bespreekbare onderwerpen luchtig en leuk worden. Ze is medeoprichter van Wipsite, een website voor seksuele voorlichting op een positieve en kunstzinnige manier. Daarnaast gaf zij in Nederland het eerste officiële sekspositieve voorlichtingsboek Ik & seks uit. Momenteel werkt ze als gezondheidsbevorderaar voor de GGD regio Utrecht. Met haar eigen bedrijf SAFE is ze te in te huren voor het ontwikkelen van methodes, trainingen, lessen, publicaties en discussies op het gebied van seksualiteit. We praten met Belle over het omstreden werk uit 1998: Virginia at 3. Een foto van twee blote meisjes gemaakt door hun wereldberoemde moeder Sally Mann.

Over het werk

Virginia at 3 is een zwart-witfoto uit 1988 van twee blote meisjes voor en op een bed. De foto is onderdeel van een grote serie, Immediate Family, waarin Sally Mann haar drie kinderen (Emmett, Jessie en Virginia) fotografeerde in hun zomerhuis op het platteland van Virginia. Op de foto's varieert hun leeftijd van ongeveer één tot twaalf jaar. De kinderen hebben vaak kwetsbare posities en zijn veelal naakt en soms licht gewond. Emmetts bloedneus, de krabben van een kat of hond op Virginia’s blote borstkas en Jessie's naakte dans op de keukentafel werden allemaal kunst door de lens van hun moeder. De serie werd wereldberoemd. Binnen een week werden er meer dan 10.000 exemplaren van haar boek verkocht, maar het werk kan ook rekenen op forse kritiek: volgens velen vervaagde Mann in haar werk de grens tussen kinderporno en beeldende kunst en werd de beslissingsbevoegdheid van de kinderen in twijfel getrokken. Omdat sociale media Virginia at 3 direct verwijdert en aanstootgevend acht hebben we ter publicatie een ander beeld gekozen.

Over de kunstenaar

Alles aan de foto’s van Sally Mann (1951) ademt sfeer; of het nu de portretten van haar opgroeiende kinderen zijn, de natuur om haar heen of de dood en vergankelijkheid die ze op donkere wijze in beeld brengt. Door het gebruik van antieke camera’s en 19e-eeuwse fotografische processen krijgt haar werk de sfeer mee van fotografie uit het begin van de 20e eeuw. Na haar studie te hebben voltooid, keert Mann terug naar haar geboortestad Lexington in Virginia, waar ze zich toelegt op de fotografie. Met de serie Immediate Family (1984/1994) wordt ze in één klap wereldberoemd. Haar unieke kijk op de wereld en de wijze waarop ze die weet te verbeelden, hebben haar één van de belangrijkste fotografen van de Verenigde Staten gemaakt. 

Beluister en abonneer je hier op de podcast Naakt op een kleedje in je favoriete podcastapp.