Met Marjolijn van Heemstra over Katie Paterson

Naakt op een kleedje S02E01

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van 'Naakt op een kleedje' spreken Yuki Kho en Heske ten Cate met theatermaker Marjolijn van Heemstra, die vertelt wat haar zo fascineert aan het werk van Katie Paterson.

Beluister en abonneer je hier op de podcast Naakt op een kleedje in je favoriete podcastapp. 

Over de gast

Marjolijn van Heemstra (1981) is dichter en theatermaker en gefascineerd door de ruimte en ruimtevaart. Ze was jarenlang vaste columnist bij Trouw en schreef meerdere dichtbundels en romans. Haar eerste dichtbundel schreef ze gedeeltelijk als zelfverklaard huisdichter bij de European Space Agency. In 2019 tourde ze door Nederland met de voorstelling Stadsastronaut, waarin ze onderzocht hoe we hier op aarde kunnen leven met de blik van een ruimtevaarder. Onder dezelfde naam is nu ook een podcast verschenen bij de VPRO. Ze is correspondent ruimtevaart bij de Correspondent waar ze onderzoekt hoe de ruimte ons een nieuw perspectief kan geven op de aarde en de toekomst.

Over het kunstwerk

Timepieces (Solar System) is gemaakt in 2014 door kunstenaar Katie Paterson. De installatie  bestaat uit negen klokken die de tijd op de planeten en de maan laten zien. De duur van dag en nacht varieert van planeet tot planeet: de kortste dag op Jupiter duurt 9 uur en 56 minuten en de langste dag voltrekt zich op Mercurius in 4223 uur. De klokken worden regelmatig gekalibreerd om hun nauwkeurigheid te waarborgen.

Over de kunstenaar

Katie Paterson (1981) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Glasgow. In haar kunstwerken past ze geavanceerde technologieën en specialistische kennis toe die ze vergaart door samen te werken met bijvoorbeeld NASA onderzoekers en wiskundigen.
Met abstracte data maakt ze intieme, poëtische en filosofische kunstwerken die de verbinding tussen mensen en hun natuurlijke omgeving tonen.
Zo brengt ze bijvoorbeeld dode sterren in kaart, zendt ze het geluid van smeltende ijskappen uit op de radio, maakt ze een gloeilamp om de ervaring van maanlicht te simuleren, of stelt ze een dia-archief van duisternis samen. Ook schoot ze een meteoriet terug de kosmos in.