11 oktober 2020

Met o.a. Spinvis, Simone Atangana Bekono en Ann Demeester

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 11 oktober

Dichter en schrijver Simone Atangana Bekono vertelt in Mondo over haar boek Confrontaties. In deze debuutroman toont Atangana Bekono hoe racisme en identiteit de levensloop van de hoofdpersoon, de zestienjarige Salomé Atabong, beïnvloeden. Ook de vele verwijzingen naar andere schrijvers in haar boek zullen onderwerp zijn van het gesprek met Pieter van der Wielen.

Vanwege een voedselvergiftiging neemt Pieter van der Wielen vanavond de presentatie van Nadia Moussaid over.

Zanger Spinvis treedt op met muziek van zijn nieuwe album 7.6.9.6 en vertelt over de totstandkoming van zijn poëtische teksten en de rol van corona bij het maken van zijn nieuwe album. 

Aan tafel is ook te gast choreograaf en regisseur Guy Weizman. Hij is met Roni Haver de oprichter van het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni en is tevens artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Danseres Sofiko Nachkebiya treedt op met een dans van Club Guy & Roni uit de nieuwe voorstelling Swan Lakeeen eigentijdse versie van het beroemde sprookjesballet Het Zwanenmeer

Ann Demeester, kunstkenner en directeur van het Frans Hals Museum, neemt beeldende kunst mee naar de studio en laat zien waarom zij zo is gegrepen door het door haar geselecteerde kunstwerk.

De aflevering is op zondag 11 oktober uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram

Spinvis

Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, bracht deze maand een nieuw album uit genaamd 7.6.9.6.. In Mondo vertelt hij over twintig jaar Spinvis, bespreekt hij zijn schrijfproces en speelt hij een nummer van zijn nieuwe plaat. 

Ann Demeester over het werk van Jennifer Tee

In een nieuwe rubriek bespreken kunstkenners Ann Demeester en Hans den Hartog Jager beurtelings een werk waarvan zij vinden dat iedereen het moet zien. Deze week is het aan Ann Demeester, die een werk van de kunstenaar Jennifer Tee bespreekt. 

Simone Atangana Bekono

Schrijver Simone Atangana Bekono debuteerde in september met haar debuutroman Confrontaties, over een zestienjarig meisje dat na een zware mishandeling van twee klasgenoten in een jeugdinstelling belandt. In deze debuutroman toont Atangana Bekono hoe racisme en identiteit de levensloop van de hoofdpersoon beïnvloeden. 

Guy Weizman en Sofiko Nachkibiya

Guy Weizman is met Roni Haver de oprichter van het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni en is tevens artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Danseres Sofiko Nachkebiya treedt op met een dans van Club Guy & Roni uit de nieuwe voorstelling Swan Lake, een eigentijdse versie van het beroemde sprookjesballet Het Zwanenmeer.