15 november 2020

met o.a. Ivo van Hove, Kaweh Modiri en Ann Demeester

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 15 november

Te gast is schrijver en filmmaker Kaweh Modiri. Nadia Moussaid spreekt hem over zijn nieuwe boek Mitra en de gelijknamige film die in 2021 internationaal uitkomt. Het verhaal Mitra is geïnspireerd op zijn leven en de titel verwijst naar Kawehs zus die in 1981 is geëxecuteerd in Iran. De roman met autobiografische elementen volgt Haleh, een vrouw die na de executie van haar dochter uit Iran vlucht en in Nederland een succesvolle academische carrière opbouwt. Op een dag wordt ze onverwachts geconfronteerd met het verleden.

Regisseur Ivo van Hove vertelt over de totstandkoming van de theatervoorstelling De stille kracht van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Deze theaterbewerking van het beroemde boek van Louis Couperus speelt zich af in Nederlands-Indië  en gaat over misverstanden en onbegrip tussen twee culturen. Acteurs Gijs Scholten van Aschat, Maria Kraakman en Aus Greidanus jr. spelen bij Mondo twee scènes uit de voorstelling die op 27 november via een livestream te zien is.

Ann Demeester, kunstkenner en directeur van het Frans Hals Museum, neemt beeldende kunst mee naar de studio en laat zien waarom zij zo is gegrepen door het door haar geselecteerde kunstwerk.

Regisseur Mees Peijnenburg, een van de grootste filmtalenten van dit moment, is te gast. Hij heeft een  experimentele korte film uitgebracht: First Love met in de hoofdrol Olivia Lonsdale en de Australische Jordan K. Barret. Hij noemt het zelf een visueel gedicht. De film is een ode aan de eerste liefde en de spanning, hartstocht en het verlangen die daarbij horen. Maar ook aan het onontkoombare moment waarop je hart wordt gebroken.

De aflevering is op zondag 15 november uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

Kaweh Modiri over 'Mitra'

Schrijver en filmmaker Kaweh Modiri vertelt bij Mondo over zijn nieuwe boek Mitra en de gelijknamige film die in het voorjaar van 2021 in première. Mitra is het verhaal van een moeder die haar dochter verloor, een verleden dat zich op blijft dringen en de strijd tussen wraak en vergiffenis.

Ann Demeester over werk van Natasja Kensmil

Ann Demeester, kunstkenner en directeur van het Frans Hals Museum, neemt beeldende kunst mee naar de studio en laat zien waarom zij zo is gegrepen door het door haar geselecteerde kunstwerk. Deze keer Monuments of Regents van Natasja Kensmil. De werken zijn vanaf 20 november te zien in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage in Amsterdam.

Mees Peijnenburg over nieuwe film

Mees Peijnenburg vertelt in VPRO Mondo over zijn korte experimentele film First love met in de hoofdrol Olivia Lonsdale en de Australische Jordan K. Barret. Hij noemt het zelf een visueel gedicht en een ode aan de eerste liefde, de spanning, hartstocht en het verlangen die daarbij horen. Maar ook aan het onontkoombare moment waarop je hart wordt gebroken. 

Op pad met Stefano Keizers

Musea zijn voor nu gesloten, maar gelukkig bezoekt de komende tijd Stefano Keizers voor Mondo op geheel eigen wijze bijzondere exposities. Deze aflevering: de expositie The Rolling Stones – Unzipped in het Groninger Museum.

De toneelvoorstelling 'De stille kracht'

Theatervoorstelling De stille kracht van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) is een theaterbewerking van het beroemde boek van Louis Couperus (1900) over Nederlands-Indië. Ivo van Hove, directeur van ITA en regisseur van De stille kracht, vertelt over de totstandkoming van de voorstelling. Acteurs Maria Kraakman, Aus Greidanus jr. en Gijs Scholten van Aschat spelen twee scènes, samen met componist Harry de Wit. De stille kracht is op 27 november eenmalig te zien als livestream.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram