18 oktober 2020

met o.a. Floris Alkemade, Claudy Jongstra en Govert Flint

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 18 oktober

Naar aanleiding van de Dutch Design Week nodigt Mondo deze uitzending verschillende vooruitstrevende designers uit. 

Rijksbouwmeester Floris Alkemade was van plan om op de Dutch Design Week een groot ingenieus labyrint te bouwen naar aanleiding van zijn essay over de kunst van het van richting veranderen. In Mondo vertelt Floris Alkemade over de rol van ontwerpers in een veranderende wereld. 

Drie ontwerpers brengen werk mee naar de studio en geven inkijkje in de wereld van morgen. Zo brengt Govert Flint een corona-proof stoplicht mee; het Lean-on-Me stoplicht. Bij dit stoplicht hoef je niet je handen te gebruiken om het knopje in te drukken maar gebruik je je schouder. Pauline van Dongen neemt haar Body Wonders vest mee. Ze verwerkt technologie in kleding, waardoor op afstand signalen doorgegeven kunnen worden. Ontwerper Bob Hendrikx neemt een door hem ontworpen doodskist mee, gemaakt van mycelium; een netwerk van schimmels. Deze doodskist zorgt ervoor dat het lichaam én de kist geheel kunnen worden opgenomen in de natuur.

Ten slotte gaat Nadia Moussaid in gesprek met textielkunstenaar Claudy Jongstra over haar werkwijze en drijfveren. Jongstra heeft een zadenbank van inheemse planten die vroeger gebruikt werden voor verfpigmenten. De pigmenten verwerkt ze in haar wollen textielkunst. Voor de Dutch Design Week is Jongstra in samenwerking met het Vincent van GoghHuis Zundert op zoek gegaan naar de pigmenten van Vincent van Gogh's verf.

De aflevering is op zondag 18 oktober uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

Floris Alkemade

Floris Alkemade is sinds 2015 rijksbouwmeester. Een functie die al meer dan 200 jaar bestaat. Vroeger was dit de 'architect des konings' die zich bezighield met de architectuur van koninklijke paleizen. Tegenwoordig vallen alle overheidsgebouwen onder zijn toezicht, en geeft hij gevraagd en ongevraagd advies over de inrichting van ons land. In dat licht schreef Floris het essay 'De toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen'. Hierin zegt hij dat verbeeldingskracht en het verlangen naar verandering nodig zijn om complexe vraagstukken zoals klimaatverandering, vergrijzing en woningnood op te lossen. In mond licht hij zijn denkwijzen toe en vertelt hij hoe kunstenaars en wetenschappers daar een cruciale rol in spelen.

Govert Flint

Ontwerper Govert Flint is werkzaam bij ‘Enrichers’: een ontwerpstudio die zich richt op omgevingsverrijking. Bij Enrichers wordt er gekeken naar hoe de omgeving in combinatie met de door hun ontworpen fysieke ruimtes een positieve invloed kan uitvoeren op mensen, emoties en algemeen welzijn. COVID-19 inspireerde de ontwerpers om zich bezig te houden met Neo Hygiëne. Dit onderzoek richt zich op het herontwerpen van publieke ruimtes zodat je je handen minder hoeft te gebruiken. Voor Mondo heeft Flint een stoplicht meegebracht dat je met je schouder in plaats van handen bedient.

Pauline van Dongen

Pauline van Dongen is modeontwerper gespecialiseerd in draagbare technologie. Eerder maakte ze onder andere al een jas en tas met zonnepanelen. Dit jaar zou ze op de Dutch Design Week staan met haar project ‘Body Works’. Ze neemt het mee naar de studio.

Bob Hendrikx

Bob Hendrikx is een innovator, biodesigner en milieu-ondernemer. Hij streeft ernaar de parasitaire relatie met de mensheid en haar omgeving te herstellen door de horizon van de menselijke verbeelding te verbreden en levende materialen te verkennen. Voor Mondo brengt hij een door hem ontworpen doodskist mee, gemaakt van mycelium; een netwerk van schimmels. Deze doodskist zorgt ervoor dat het lichaam én de kist geheel kunnen worden opgenomen in de natuur.

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra is ontwerper, kunstenaar en activist. Haar werk, dat ze zelf omschrijft als ‘natuurlijke vezels die samen een grote dansvoorstelling maken' - hangt in belangrijke musea als het MoMa in New York. Ze ontwierp de kleding van Star Wars en werkte samen met grote ontwerpers als John Galliano en Viktor & Rolf. Ze is nu bezig met het opzetten van een zadenbank voor kleuren die aan het verdwijnen zijn. Voor Dutch Design Week zoekt ze samen met het van Goghhuis naar het indigoblauw van van Gogh.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram