22 november 2020

over IDFA met o.a. Renzo Martens, Rodaan al Galidi en Petra Stienen

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 22 november

Deze aflevering staat geheel in het teken van documentaires naar aanleiding van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Het filmfestival is dit jaar deels online en deels in de bioscopen en vindt plaats van 18 november t/m 6 december. 

Met schrijver Rodaan Al Galidi en arabist en auteur Petra Stienen bespreekt Nadia Moussaid de film Notturno van de gelauwerde documentairemaker Gianfranco Rosi. Voor Notturno (nachtelijk) reisde de filmmaker af naar de grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon, gebieden getekend door oorlog. Rodaan al Galidi en Petra Stienen zijn beide bekend met de regio en gaan met Nadia in gesprek over de inhoud van de documentaire.

Kunstenaar en filmmaker Renzo Martens is te gast in de studio. Hij vertelt over werk als documentairemaker en zijn nieuwe documentaire White Cube. Op initiatief van Martens maken Congolese plantage-arbeiders sculpturen die vervolgens worden geëxposeerd. Met de opbrengsten kopen de plantage-arbeiders stukken land terug en bouwen ze een eigen museum genaamd White Cube. Met deze film wil Martens voorkomen dat de opbrengsten van de film vooral in het westen terecht komen en zoekt hij een manier om de economie in Congo te steunen. Daarnaast is de film ook een aanklacht tegen de westerse musea die gesponsord worden door bedrijven die grote winsten boeken door o.a. het onderbetalen van plantage-arbeiders.

Daarnaast prijzen Hedy d’Ancona, actrice Fadua El Akchaoui en radiopresentator Lara Rense ieder een IDFA documentaire van dit jaar aan. Hedy kiest voor 100UP van documentairemaker Heddy Honigmann over levenslustige 100-plussers, Fadua bespreekt Jungle van de regisseur Louise Mootz over het leven van jonge vrouwen in Parijs en Lara bekijkt een voetbalwedstrijd door de ogen van een scheidsrechter in de korte docu The Game van de Zwitserse regisseur Roman Hodel.

De aflevering is op zondag 22 november uitgezonden om 19.20 uur op NPO 2.

Renzo Martens over 'White Cube'

Kunstenaar en filmmaker Renzo Martens vertelt in VPRO Mondo over zijn documentaire 'White Cube'. De nieuwe documentaire van Martens, te zien op IDFA, is een aanklacht tegen de uitbuiting van Congolese arbeiders op plantages van Unilever en onderzoekt de schijnheiligheid van de westerse kunstwereld. Aan tafel bij Mondo vertelt Martens over de totstandkoming van de film en zijn bevindingen. Ook leggen Nadia Moussaid en Renzo Martens contact met de hoofdpersonen uit de film in Congo. Tot slot doet Martens een oproep aan de museumwereld en Unilever.

Hedy d'Ancona, Fadua El Akchaoui en Lara Rense

Oud-politica Hedy d’Ancona, actrice Fadua El Akchaoui en radiopresentator Lara Rense prijzen ieder een IDFA documentaire van dit jaar aan. Hedy kiest voor '100UP' van documentairemaker Heddy Honigmann over levenslustige 100-plussers. Fadua bespreekt 'Jungle' van de regisseur Louise Mootz over het leven van jonge vrouwen in Parijs en Lara bekijkt een voetbalwedstrijd door de ogen van een scheidsrechter in de korte docu 'The Game' van de Zwitserse regisseur Roman Hodel.

Petra Stienen en Rodaan Al Galidi over 'Notturno'

Arabist en auteur Petra Stienen en schrijver Rodaan Al Galidi vertellen over de documentaire 'Notturno' van regisseur Gianfranco Rosi. De nieuwste documentaire van de bekroonde Italiaanse regisseur speelt zich af in de grensgebieden van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon. Gebieden die getekend zijn door oorlog en waar tot voor kort terreurbeweging IS nog de dienst uitmaakte. Deze film toont echter geen nieuwsbeelden over de oorlog, maar het alledaagse leven. 

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram