25 oktober 2020

Met de familie El Hamus als gastcuratoren

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 25 oktober

Nadia Moussaid ontvangt de familie El Hamus als gastcuratoren van Mondo; Sabri Saad El Hamus en zijn kinderen Shady, Ashgan en Shahine. Allen zijn werkzaam in het filmvak: Sabri (63) is acteur en theatermaker, Shady (32) regisseur en scenarist, Ashgan (27) is regisseur en scenarist en Shahine (20) is acteur. Deze uitzending besluiten zij wie er te gast is bij Mondo. 

Op uitnodiging van Sabri (De Libi, Het Schnitzelparadijs en theater De mensheid zij geprezen) spelen pianist Daria van den Bercken en violist Pieter van Loenen het stuk Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt. Sabri legt uit wat dit muziekstuk met hem doet als persoon en als acteur. 

Shahine (Belofte van Pisa, A’dam – E.v.a.) neemt de oprichters van kledingmerk Patta mee: Edson Sabajo en Guillaume Schmidt. Hun merk is een internationaal succes en door middel van samenwerkingen met o.a. jonge kunstenaars delen deze oprichters hun podium met de volgende generatie. 

Fotograaf Dana Lixenberg is te gast op uitnodiging van Ashgan. Lixenberg werd wereldberoemd met haar iconische portretten van o.a. de rappers Tupac en Biggie. De video-installatie Imperial Courts die onlangs te zien was bij het Stedelijk Museum in Amsterdam maakte indruk op Ashgan (Birdland, SKAM NL) en vormt een grote inspiratiebron voor haar als filmmaker.

Shady (De Libi) nodigt theater- en operaregisseur Johan Simons uit en gaat met hem in gesprek over de centrale rol van zijn werk in zijn leven. Tot slot treedt de achtkoppige brassband Gallowstreet op met de soundtrack van de film De Libi.

De aflevering werd op zondag 25 oktober uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

Sabri Saad El Hamus en kinderen Ashgan, Shahine en Shady

Nadia Moussaid ontvangt de familie El Hamus als gastcuratoren van Mondo; Sabri Saad El Hamus en zijn kinderen Shady, Ashgan en Shahine. Allen zijn werkzaam in het filmvak: Sabri (63) is acteur en theatermaker, Shady (32) regisseur en scenarist, Ashgan (27) is regisseur en scenarist en Shahine (20) is acteur. Sabri vertelt hoe hij acteur is geworden en waar de namen van de kinderen vandaan komen.

Daria van den Bercken en Pieter van Loenen

Pianist Daria van den Bercken en violist Pieter van Loenen spelen het stuk 'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt op verzoek van gastcurator Sabri Saad El Hamus. Hij legt uit waarom het stuk hem zo raakt. 

Dana Lixenberg

Op uitnodiging van Ashgan El-Hamus is fotograaf Dana Lixenberg te gast bij Mondo. Ze gaat in gesprek met Nadia Moussaid en Ashgan El-Hamus over haar werk. De video 'Imperial Courts' is een grote inspiratiebron voor scenarioschrijver en regisseur Ashgan. Lixenberg bracht met dit project over een periode van 22 jaar, de bewoners van een wijk in Los Angeles in beeld.

Edson Sabajo en Guillaume Schmidt

Acteur Shahine El-Hamus nodigt de oprichters van Patta uit om in Mondo te vertellen over het ontstaan van hun internationaal geliefde kledingmerk. Guillaume Schmidt en Edson Sabajo leggen uit hoe hun samenwerking ontstaan is vanuit liefde voor hiphop. Shahine vertelt hoe hij mede dankzij Patta ontdekte dat hiphop naast muziek, zo veel meer te bieden heeft. 

Johan Simons

Shady El-Hamus gaat in gesprek met theater- en operaregisseur Johan Simons over de huidige tijd, drijfveren en de overeenkomsten tussen religie en de kunsten.

Gallowstreet

De brassband Gallowstreet treedt op met 'Delorean Cowboy', de soundtrack van de film 'De Libi'.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram