29 november 2020

Met gastcurator Adelheid Roosen en o.a. Maxim Februari en Kaouthar Darmoni

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 29 november

Deze week is Adelheid Roosen gastcurator van VPRO Mondo. De theatermaker, acteur en schrijver beslist wat we zien, beleven en met wie we praten. Wat inspireert Adelheid Roosen, wie bewondert zij? In haar werk spelen ontmoetingen een grote rol, zo ook in deze uitzending van Mondo.

Op uitnodiging van Adelheid Roosen schuift filosoof, schrijver en columnist Maxim Februari aan. Februari’s column over hoe we ons kunnen verweren tegen alledaagse krenkingen en vernederingen maakte jaren geleden grote indruk op Roosen en is het uitgangspunt van het gesprek.

Kaouthar Darmoni is directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. In al haar bezigheden stelt ze zich ten doel de situatie van vrouwen te verbeteren. Zo geeft ze ook cursussen om vrouwen bewust te maken van vrouwelijke kracht en sensualiteit door middel van o.a. dans. Adelheid Roosen gaat graag met Darmoni in gesprek over vrouwelijke sensualiteit na de overgang.

Pianist en componist Joep Beving is inmiddels bekend over de hele wereld met zijn kalme composities. Vorig jaar stond hij in een volle tent op Lowlands en bracht onlangs een nieuwe EP uit. Op verzoek van Adelheid speelt hij een stuk uit eigen repertoire in de uitzending.

ICK Dans Amsterdam is het dansgezelschap van Emio Greco en Pieter C. Scholten. Maria Ribas, genomineerd voor beste dansprestatie 2020, en Victor Callens dansen een duet uit Sweet like a Chocolate. Een intiem dansspektakel dat je verleidt, met een vleugje Beethoven. Even is de Mondo studio het strijdtoneel van de vrouw en haar gemaskerde tegenspeler, een duistere interactie met ‘de ander’ waarin grenzen worden verkend. 

Zangeres Seval Okyay brengt met haar saz een ode aan de tachtig vrouwen met wie Roosen voor het project 'Doula's van de Stad' rond kerst eigenlijk in de Amsterdamse Schouwburg zou hebben gestaan. Vanwege corona gaat dat echter niet door, daarom eert Adelheid de tachtig vrouwen vanuit de studio.

De aflevering is op zondag 29 november uitgezonden om 19.15 uur op NPO 2.

Joep Beving

Gastcurator Adelheid Roosen vroeg pianist en componist Joep Beving te komen optreden in Mondo. Hij speelt zijn werk 'Hanging D'. Ondertussen deden de gasten op verzoek van Adelheid een intimiteitsoefening.

De doula's van de stad en Seval Okyay

Gastcurator Adelheid Roosen bespreekt haar project 'Doula's van de stad' en heeft een verrassing voor de vrouwen waar zij mee samenwerkt: een optreden van zangeres Seval Okyay.

Kaouthar Darmoni

Gastcurator Adelheid Roosen nodigde Kaouthar Darmoni, directeur van kenniscentrum Atria uit voor een gesprek over vrouwelijke kracht en sensualiteit. Na een intervieuw met Kaouthar in de Volkskrant was Roosen ervan overtuigd dat ze veel van haar te leren had. 

ICK Amsterdam

ICK Amsterdam laat in Mondo een stukje uit hun voorstelling 'Sweet like a chocolate' zien. Gechoreografeerd door Emio Greco, artistiek directeur van het gezelschap, en gedanst door Victor Callens en Maria Ribas.

Maxim Februari

Op uitnodiging van Adelheid Roosen schuift filosoof, schrijver en columnist Maxim Februari aan. Februari’s column over hoe we ons kunnen verweren tegen alledaagse krenkingen en vernederingen maakte jaren geleden grote indruk op Roosen.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram