vanaf 7 maart 2020

Met o.a. Laurent Binet, Marieke van der Velden, Ellen Deckwitz en De Staat

In Mondo ontvangt Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen.

Bekijk hieronder de fragmenten.

in deze uitzending:

De Franse schrijver Laurent Binet, bekend van HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich), schuift aan om te praten over het herschrijven van de geschiedenis. Ook komt dichter Ellen Deckwitz langs, die het boekenweekgedicht 2020 schreef, en lopen we met fotograaf Marieke van der Velden langs de meest indrukwekkende foto's over de vluchtelingencrisis in Turkije. Lezers vertellen over het boek dat hun leven veranderde en we staan stil bij de dood van de wereldberoemde performancekunstenaar Ulay. Als klap op de vuurpijl treedt De Staat op. 

Een ode aan Ulay

We staan met Ann Demeester stil bij de dood van de wereldberoemde performancekunstenaar Ulay. Naast het bespreken van zijn werk is er ook een performance in de hal buiten de studio te zien. Het gaat om het werk An Incomplete Life van de Nederlandse performancekunstenaars Wild Vlees. Bekijk de gehele performance hier

schrijver Laurent Binet

De Franse schrijver Laurent Binet brak wereldwijd door met HhhH, Himmlers Hersens Heten Heydrich. Deze week verscheen zijn nieuwe boek Beschavingen, een what if-verhaal waarin Columbus Amerika níet ontdekt, maar de Inca's Europa. Hoe zou de wereld er dan uitzien?

boekenliefhebbers over het alles veranderende boek

Wanneer zaterdagochtend tientallen schrijvers uit de Amsterdamse schouwburg zwalken weet je genoeg: de Boekenweek is begonnen! Nadia gaat in gesprek met Ellen Deckwitz & Stella Bergsma over hun favoriete boek.

Dichter Ellen Deckwitz won met De Steen vreest mij (2011) de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut en is een graag geziene gast op literaire podia. Dankzij optredens in televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door en een column in nrc.next heeft Deckwitz zich ontwikkeld tot een van onze meest aanstekelijke poëzieambassadeurs. Dit jaar schreef ze het Boekenweekgedicht dat ze bij ons voordraagt.

fotograaf Marieke van der Velden

Fotograaf Marieke van der Velden begon op haar 15e als autodidact en groeide uit tot een van de meest succesvolle fotografen van Nederland. Met haar loopt Nadia langs de drie meest indrukwekkende foto's over de vluchtelingencrisis van afgelopen week. 

De Staat

De Nederlandse band De Staat is minstens zo bekend van hun muziek als van hun weergaloze videoclips. Zo is de clip Witch Doctor overladen met prijzen en op YouTube meer dan 5 miljoen keer bekeken. De band is nu aan het touren, maar net een beetje anders dan normaal. Ze gaan deze maand langs de bioscopen, en brengen hun videoclips naar het grote scherm.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram

uitzending bijwonen?