OVT

OVT 22 oktober 2017

OVT bestaat deze maand 25 jaar! En dat vieren we met een feestelijke uitzending vanuit Beeld en Geluid in Hilversum.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Terug naar 1992, het einde van de geschiedenis

Op 22 oktober komt de jubileumuitzending – OVT bestaat 25 jaar – vanuit het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. In deze feestelijke jubileumuitzending reist OVT terug naar geboortejaar 1992 – hetzelfde jaar waarin de vermaarde filosoof Francis Fukuyama de Geschiedenis met een grote G dood verklaarde. Wat dreef Fukuyama tot zijn controversiële werk Het einde van de geschiedenis en de laatste mens? En wat is ervan waar gebleken? OVT blikt terug op het jaar waarin de EU werd opgericht, de Sovjet-Unie net ten grave was gedragen en de vers gekozen Bill Clinton definitief een nieuwe liberale wereldorde leek in te luiden.

Met o.a. schrijver Geert Mak, emeritus hoogleraar gender en etniciteit Gloria Wekker, migratiehistoricus Marlou Schrover, arabist Maurits Berger en schrijver en filosoof Maarten Doorman.

Muziek van de eveneens 25-jarige band Friday Blues.  

Column

De column is van John Jansen van Galen.

De laatste mens en andere historische toekomstvoorspellingen

In het tweede uur wagen onze gasten zich aan een toekomstvoorspelling. Welk tijdperk zullen wij binnenkort betreden? Staan we op de rand van het Antropoceen? Bevinden we ons op het scharnierpunt tussen Het Einde van de Witte Man en een werkelijk post-koloniale wereld? Of is de singulariteit nabij, een tijdperk waarin het belangrijkste onderscheid niet meer etniciteit of nationaliteit zal zijn, maar toegang tot de laatste dna-technologie en andere bionische snufjes? 

Met o.a. schrijver Geert Mak, schrijver en filosoof Maarten Doorman, denker des Vaderlands René ten Bos, slavernij- en kolonialismehistoricus Karwan Fatah-Black, astrofysicus Vincent Icke en namens Beeld en Geluid mediahistoricus Bas Agterberg. 

Muziek van de eveneens 25-jarige band Friday Blues.