OVT

OVT 9 december 2018

Eén blik op een Chinese typemachine uit de jaren ’60 is genoeg om in te zien hoe moeilijk het was voor Chinezen om een tekst te typen. Het onding stond symbool voor de onmogelijkheid om moderne techniek en het Chinese karakterschrift met elkaar te verenigen. Het leidde tot het plan om het Chinese schrift af te schaffen, en in te ruilen voor een alfabet.

Verder in OVT: de geschiedenis van kerkasiel, middeleeuwse stadsvarkens, dode witte mannen, Malcolm X, 70 jaar Genocideconventie en de Calabrese maffia.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Kerkasiel

Alweer een maand geniet een Armeens gezin kerkasiel in Den Haag. De kerkgemeenschap ter plekke houdt er zoals dat heet een doorlopende dienst, want alleen als er een viering is mag de politie er niet invallen om het vluchtelingengezin op te pakken. Maar wat is kerkasiel precies? Historica Sanne Frequin is te gast.

Circulaire varkens uit de Middeleeuwen

Ze worden vetgemest in Amsterdam Nieuw-West met de etensresten van stadsbewoners, en na de slacht zullen ze weer op het bord van Amsterdamse restaurants belanden. We hebben het over de circulaire varkens van de Amsterdamse boerderij Herkomst, waarvan dezer dagen de eerste lading naar het slachtblok wordt geleid. Het klinkt zeer modern, maar mediëvist Janna Coomans, co-auteur van het academische artikel ‘De middeleeuwse stad en zijn varkens’ weet ons te vertellen dat in de Middeleeuwen bijna elk gezin wel zo’n levend spaarpotje onderhield. Ze is te gast.

Lees het artikel hier.

Column

De column is deze week van Alexander Münninghoff.

Dode witte mannen

De classica Donna Zuckerberg ontdekte een paar jaar terug dat de interesse voor de klassieke oudheid leek te herleven onder anti-feministische en extreem-rechtse jonge mannen. Ze ging op onderzoek uit en schreef het boek ‘Not All Dead White Men’, over waarom vrouwenhatende mannen zo van de klassieke oudheid houden. Ineke Sluiter, hoogleraar Klassieke Talen aan de Universiteit Leiden, las het boek en komt erover vertellen.

Malcolm X

Het is meer dan vijftig jaar geleden dat The Autobiography of Malcolm X werd gepubliceerd. Maar de drie hoofdstukken die het boek niet haalden, waren mysterieus verdwenen. Totdat dit jaar een hoofdstuk opeens bij een veiling verscheen. Het Schomburg Center in New York wist het hoofdstuk te bemachtigen en heeft het nu beschikbaar gesteld voor publiek. Het hoofdstuk getiteld “The Negro” laat een andere kant zien van de activist en daagt ons uit met een andere blik naar het leven van Malcolm X te kijken. Amerikaniste Markha Valenta is te gast.

70 jaar Genocideconventie

Aanstaande zondag 9 december is het precies 70 jaar geleden dat het ‘Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide’, kortweg de Genocideconventie, werd goedgekeurd door de Verenigde Naties. Zeventig jaar nadien moet worden geconcludeerd dat de Genocideconventie geen nieuwe volkerenmoorden of genocide heeft kunnen voorkomen. De vraag naar de betekenis van de conventie is dan ook een terechte. Een gesprek met genocidedeskundigen Uğur Ümit Üngör en Thijs Bouwknegt.

Naoorlogse Grand Rome Tour

De grand tour, de Italiaanse reis naar de klassieken, dat was iets van Goethe en andere achttiende-eeuwse heren, dachten we. Dat vlak na de Tweede Wereldoorlog talloze jonge Amerikaanse toeristen naar Rome trokken om de bron van de ‘beschaving’ te aanschouwen, is minder bekend. Historica Aimée Plukker ontrafelde de naoorlogse Amerikaanse trek naar Rome, en ontdekte dat Amerika er mede haar beschavingsmissie mee legitimeerde. Ze won er de Volkskrant IISG Scriptieprijs 2018 mee. De historica komt erover vertellen.

Maffia

De politie heeft woensdagochtend in verschillende landen 90 mensen gearresteerd van de ‘ndrangheta, de Italiaanse maffia uit Calabrië, die ook in Nederland opereren. De naam schijnt afgeleid te zijn van andragathos, Grieks voor dappere man. Hoe begon de macht van de zogenaamde dappere mannen aan het eind van de 19e eeuw? Wie zijn het en hoe werken ze? Italië-kenner Arthur Weststeijn is te gast om erover te vertellen. 

Tijdgeest: Het Chinese verlangen naar een alfabet

Eén blik op een Chinese typemachine uit de jaren ’60 is genoeg om in te zien hoe verschrikkelijk moeilijk het vroeger was voor Chinezen om een tekst te typen: het apparaat bevat meer dan 2500 karakters. Voor veel Chinezen stond dit onding dan ook symbool voor de onmogelijkheid om moderne techniek en het millennia-oude Chinese karakterschrift met elkaar te verenigen. Het leidde tot het plan om het Chinese schrift af te schaffen, en in te ruilen voor een alfabet. 

Met sinoloog en Chinacorrespondent voor het NRC Garrie van Pinxteren en sinoloog en taalkundige Rint Sybesma.

Meer info: www.vpro.nl/tijdgeest

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.