OVT

OVT 12 augustus 2018

Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man. Deze week: Kurt Vonneguts Player Piano. Dat het geen onverdeeld genoegen zou zijn, als robots het werk van de mens zouden overnemen, dat voorzag Vonnegut al in 1952. Hij schreef het boek Player Piano over de getergde overbodige mens en het robottijdperk. Met journalist Jaap Tielbeke, amerikanist Markha Valenta en Xandra Schutte van de Groene Amsterdammer.

Verder een historische vakantietip en een documentaire over Trio Lescano: een Nederlandse meidengroep die beroemd werd in het Italië van Mussolini.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Opening

Katjongs in Colditz

De expositie ‘Katjongs in Colditz, Erewoordweigeraars en hun ontsnappingen 1940-'45’ is van 15 augustus t/m 31 december 2018 te bezoeken in Museum Bronbeek te Arnhem. Een tentoonstelling over een heel bijzondere groep Indische mensen die tijdens WO II  niet in Nederlands-Indië zijn, maar krijgsgevangen in het Duitse slot Colditz. Zij maakten deel uit van de veel grotere groep Indische, Molukse en Indonesische mensen die in Nederland verzet pleegden.

Hun verhaal is onbekend. Zondag 12 augustus in OVT Herman Keppy, die de tentoonstelling heeft samengesteld en bezig is met een boek over Indisch verzet.

Modern Man 6: Vonneguts Player Piano

Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man. Deze week: Kurt Vonneguts Player Piano. Dat het geen onverdeeld genoegen zou zijn, als robots het werk van de mens zouden overnemen, dat voorzag Vonnegut al in 1952. Hij schreef het boek Player Piano over de getergde overbodige mens en het robottijdperk. Met journalist Jaap Tielbeke, amerikanist Markha Valenta en Xandra Schutte van de Groene Amsterdammer. Presentatie: Jos Palm en Julie Blussé.

Vakantieman op Kreta

Iedere week vragen wij een expert op het gebied van geschiedenis om een bijzondere en onbekende vakantietip te geven. Deze week neemt classica Daniëlle Slootjes ons mee voor een rondrit langs onbekende historische plekken op het geboorte-eiland van Zeus.

Trio Lescano

In de jaren dertig van de 20e eeuw verlaten drie Haagse meiden hun stad om als zangeres beroemd te worden in Italië. Het lukt. Trio Lescano wordt een begrip (nog steeds kennen in Italië mensen het Trio Lescano van toen). Hun repertoire bestaat uit 'niemendalletjes', liedjes over de pinguïn of de tulp. In het Italië van vlak voor de oorlog komt het trio zelfs in contact met Mussolini. Tijdens de oorlog worden ze ervan verdacht in hun zogenaamd nietszeggende liedjes geheime boodschappen te hebben verstopt voor de vijand. De dames raken in ongenade en moeten het land verlaten. Toenke Berkelbach maakte een documentaire over het trio en reisde daarvoor onder meer naar Italië.

Oorspronkelijke uitzending 15 april 2011 in Radio Doc.