OVT

OVT 14 oktober 2018

Tijdens de Maand van de Geschiedenis gaat OVT op tournee langs opstandige steden. Deze week wordt er uitgezonden vanuit de Oude Mariakerk in Deventer. Eens een woelige stad, met middeleeuwse boeteprediker Geert Groote, en van oudsher een zogeheten rode stad. Met schrijfster Christine Otten, geboren in Deventer, praten we over de stad, haar familieachtergrond en Deventer als rood asiel.

Verder in OVT: een rondje om de kerk, het Nederlandergevoel, Maria van Gelre, het troosthuisje, Geert Groote, de RIF-opstand van 1958, Farah Diba, Maria van Gelre, het Nedersaksisch, de column van Nelleke Noordervliet, en livemuziek van Zwart Licht.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

De monnik stadstichter

Deventer is 1250 jaar stad. Het begon als klein stadje, gesticht door de monnik en missionaris Lebuïnus in het jaar 768. Stadshistoricus Clemens Hogenstijn vertelt over de stichter, de stad en de kerk.

Farah Diba

Farah Diba wordt deze week 80 jaar. Ze was een onbekende studente in Parijs, totdat ze Mohammed Reza Pahlavi, de sjah, leerde kennen. Als snel groeide ze uit tot wereldwijd icoon. Over haar leven en meer spreken wij Midden-Oosten-kenner Maaike Warnaar.

Deventer

Schrijfster Christine Otten is geboren in hartje Deventer. Opgegroeid als kind uit een sociaaldemocratisch nest, blijft ze al een leven lang trouw aan een licht opstandig hart. De schrijfster komt praten over Deventer, haar familieachtergrond en de stad als rood asiel.

Column

Nelleke Noordervliet is deze week de columnist.

Akwasi

We kennen hem als rapper en als een van de mannen van de rapgroep Zwart Licht: Akwasi. Maar hij was en is veel meer, onder meer presentator bij het tv-programma ‘De slavernij voorbij?’ van de NTR. En hij speelt op ‘History in Concert’, het muziekevenement van de Maand van de Geschiedenis. Zondag is hij bij ons te gast en verzorgt hij samen met Zwart Licht de muziek.

Nedersaksische taal

Een stofzuiger heet er een ‘huulbessem’, een ooievaar een ‘klapstork’ en als ze het over zoeken hebben, zeggen ze ‘zuiken’. We hebben het over het Nedersaksisch: de taal van Bennie Jolink en Normaal, en van Daniël Lohues en natuurlijk van Herman Finkers. Afgelopen donderdag werd het Nedersaksisch officieel erkend als streektaal. Historisch taalkundige en kenner van het Nedersaksisch Henk Bloemhoff is te gast.

Troosthuisje

Ooit woonden er alleenstaande oude vrouwtjes die met kolen de voeten van de rijken in de nabije Lebuïnuskerk verwarmden, nu woont er een troostdichter. Het stovenzettershuisje heet nu troosthuisje. Troostdichter Boudewijn Betzema komt vertellen over de huisjes van vroeger en nu.

Powervrouw Maria

‘Ik, Maria van Gelre’ heet de expositie die dit weekend wordt geopend. De tentoonstelling vertelt het verhaal van deze hoog adellijke Franse dame, die trouwde met de hertog van Gelre. Te zien zijn onder meer haar gebedenboek, een schilderij van Maria in blauw gewaad en haar juwelenkistje. Middeleeuwenkenner Sanne Frequin bezocht de expositie en komt vertellen over de dame uit de vroege vijftiende eeuw die tegenwoordig een ‘powervrouw’ zou heten. De tentoonstelling is te zien van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Grote Geert

Geert Groote is ongeveer de beroemdste Deventenaar van zijn tijd. Hij stond met types als de radicalere Tsjechische Johannes Hus aan de wieg van de protestantse opstand tegen de katholieke kerk. Toch hoort hij niet bij de Reformatie van Luther, want hij bleef de kerk ondanks al zijn kritiek trouw.
Onlangs werd zijn gezicht gereconstrueerd en bleek het veel woester dan altijd gedacht. Over Geert Groote is deze week een nieuw boek verschenen en is een gloednieuwe tentoonstelling te zien in het Geert Groote Huis in Deventer. Robien van Ee van het Geert Groote Huis en historica Anna Dlabačová zijn te gast.

Het Nederlandergevoel

Nederland is het ongelukkigste land op aarde, bewoond door de meest gelukkige mensen op de planeet. Althans, dat zou de conclusie kunnen zijn van het boek ‘Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht’ van publicist en Eerste Kamerlid Paul Schnabel. De auteur beschrijft zogezegd het gevoel van Nederland vanaf de eerste naoorlogse jaren tot op heden. Hij komt praten over de historie en actualiteit van ons levensgevoel.

RIF-opstand 1958

Er dreigt een diplomatiek incident tussen Nederland en Marokko te ontstaan naar aanleiding van de uitspraken van minister Stef Blok. De minister stelde de straffen van leiders van de afgelopen RIF-opstand aan de hoge kant te vinden. In de RIF bestaat inmiddels een traditie van revolutie en verzet en van streven naar onafhankelijkheid. Deze week verscheen er een boek van tekenaar Mohand Abttoy over de Riffijnse opstand van 1958 en 1959. De cartoonist brengt in zijn ‘Daar komen de helmen’ de repressie en onderdrukking pijnlijk en kraakhelder in beeld. De auteur is te gast.

VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis vind u hier