30 jaar zonder Berlijnse Muur

OVT 3 november 2019

Op 9 november is het precies 30 jaar geleden dat de Muur viel. In de uitzending kijken we terug en praten we over het muur-loze Duitsland. Dat doen we met Friso de Zeeuw van het DDR-museum, oud-ambassadeur in de DDR Egbert Jacobs en met historicus Merlijn Schoonenboom.

Verder in OVT: erkenning van Armeense genocide, Netflix-film The King, de column van Nelleke Noordervliet, de godheid Bes, een vrijheidssymbool gebouwd door slavensmokkelaars, en in Het Spoor Terug: Ernest Shackleton naar Antartica, deel 1.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Erkenning van Armeense genocide

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden erkende deze week de massamoord door de Turken op de Armeniërs als genocide. 405 Parlementariërs stemden voor en 11 stemden tegen de betreffende resolutie.

Maar hoe zit het met die moeizame erkenning van de Armeense genocide, wat is de invloed van de Turkse lobby tegen de erkenning, en wat is de positie van Nederland? Regisseur en documentaire-maker Dorothée Forma maakte meerdere documentaires over de omgang met deze genocide, zij is te gast.

De godheid Bes

Een godheid met kromme beentjes, uitgestoken tong en dikke buik. Dat zal vast geen christelijk of klassiek Grieks opperwezen zijn. En dat was Bes ook niet, maar zelfs in het oude Egypte was hij als lelijkerd ook een beetje een zonderling tussen ranke types als Osiris en Isis. Bes was dan ook een vriend van het gewone volk, die hij in uiterlijk en innerlijk nabij stond.

In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is sinds kort een tentoonstelling over Bes te zien. Kathelijne Eisses van het museum komt vertellen over deze kleine ronde god.

Netflix-film 'The King'

Als Engeland in de war is grijpt het terug op Shakespeare. Zo was het tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de verfilming van Henry V en wellicht helpt nu de nieuwste Henry-verfilming, The King, bij het verwerken van alle emoties rond Brexit.

De film The King, gebaseerd is op verschillende Shakespearestukken, waarin een jonge Henry V het opneemt tegen de Fransen, is vanaf 1 november te zien op Netflix. Bart van Es, hoogleraar te Oxford en Shakespeare-kenner, is te gast.

Column van Nelleke Noordervliet

Een fijn reisje naar de heilstaat

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Vrijheidssymbool gebouwd door slavensmokkelaars

Het is een symbool van vrijheid geworden, de Old North Church in Boston. Op deze plek, dat nu deel uitmaakt van de Freedom Trail, werden namelijk de rebellen tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog gewaarschuwd voor naderende Britse troepen.

Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat die vrijheid slechts voor enkelen gold: de kerk werd gebouwd door slavensmokkelaars, die ook in Suriname actief waren. Nederlandse historica Ramona Negrón werkte mee aan dit onderzoek en is te gast.

30 jaar zonder Berlijnse Muur

Dertig jaar geleden viel de Muur. Deze historische gebeurtenis wordt Europawijd grootscheeps herdacht. Zo ook in Nederland. Met allerlei nieuwe boeken en studies en met het zogeheten Mauerfall-festival in Baarn waar onder meer de staats-Volvo van Erich Honecker te zien is.

We kijken terug op een muur-loos Duitsland met drie gasten uit verschillende hoeken van DDR-kennis: Friso de Zeeuw van het DDR Museum en het Mauerfall-festival, oud-DDR ambassadeur Egbert Jacobs, en historicus Merlijn Schoonenboom, auteur van Een kleine geschiedenis van de Grootste Duitse worsteling - De zoektocht naar identiteit in het machtigste land van Europa.

Festival '30 Jahre Mauerfall', meer info en kaarten op www.ddr-museum.nl, voor het avondprogramma van zaterdag en het zondagprogramma zijn nog kaarten beschikbaar!

 

Het Spoor Terug: Ernest Shackleton naar Antarctica, deel 1

Wat zoekt een Ier begin 20ste eeuw op Antarctica? En waarom wordt de Ier in kwestie, Ernest Shackleton, een eeuw later nog altijd vereerd, heeft hij een eigen fanclub, genootschap en museum? Laura Stek ging op zoek naar het verhaal en de cultus rond de Ierse poolreiziger en maakte er een tweedelige documentaire over. In deze uitzending hoor je deel 1, eerder uitgezonden in 2014.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.