Godzilla in Cinema OVT

OVT 4 augustus 2019

In de zomerserie Cinema OVT kijken Jos Palm en Laura Stek deze week naar Godzilla met monster- en filmkenner Axel Frühmann, Japanoloog Thomas Mes en filmjournalist Floortje Smit.

Verder in OVT: Vakantieman Sjeng Scheijen geeft een geheime reistip naar Oezbekistan en in Het Spoor Terug de documentaire 'Schimmenspel' van Tom Rooduijn.

luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in je eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer je op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer je op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

Rijksdagbrand niet aangestoken door Van der Lubbe?

In Duitsland werd deze week het nieuws naar buiten gebracht dat Marinus van der Lubbe de Rijksdag niet in brand heeft gestoken. Dat zou blijken uit een verklaring opgesteld in 1955 doorvoormalig SA-man Hans Martin Lennings, die nu boven water is gekomen. Van der Lubbe biograaf Martin Schouten becommentarieerd de vondst.

Cinema OVT: Godzilla

over filmklassiekers die het verschil maakten

The King of the Monsters wordt dit jaar 65, en dus is Godzilla weer terug in de bioscoop. Ditmaal in een eco-apocalyptische toonzetting. Op z’n Amerikaans. Ooit, in 1954, begon het reptielachtige ondier zijn loopbaan op z’n Japans. En dat was allesbehalve toeval. Godzilla zou namelijk uit de diepte van de oceaan tot leven zijn gewekt door atoomproeven in de Pacific. En als men ergens wist wat atoomkracht voor kwaad kon aanrichten dan was het wel in het naoorlogse Japan dat in Hiroshima en Nagasaki monumenten bezat van nuclear onheil.

In de allereerste verfilming van Godzilla wemelt het dan ook van verwijzingen naar nucleare ellende. Vissers komen terug van zee, met een bootje vol stenen, omdat de oceaan geen vis meer geeft; en tijdens de speurtocht naar de oorzaak van de rampen die zich als vanzelf lijken te vermeerderen, zijn op witte doek mannen in witte pakken te zien met apparatuur -een soort transistor-zendertje- om straling op te meten. Maar de grootste ramp in de filmtragedie is het opduiken van het prehistorisch zeemonster zelf. Godzilla -vertolkt door een man in rubber hagedissenpak- doet bij zijn ontwaken de zee beven en verschijnt niet veel later in Japan waar het monster heel Tokio vertrapt. Geen militair geweld, alleen de wetenschap -de Oxygen-destroyer- blijkt Godzilla te kunnen stoppen.

De film wordt besproken door monster- en filmkenner Axel Frühmann, Japanoloog Thomas Mes en filmjournalist Floortje Smit.

De Vakantieman in Oezbekistan

een historisch verantwoorde reistip

Vakantieman (m/v) en Ruslandkenner Sjeng Scheijen neemt ons mee naar een kunstmuseum midden in de woestijn in Nukus in Oezbekistan. Daar vind je een waanzinnig grote collectie avant-gardekunst.

Het Spoor Terug: Schimmenspel

een documentaire van Tom Rooduijn

In Het Schimmenspel - Frans Weisz op zoek naar zijn vader gaat filmregisseur Frans Weisz (1938) op zoek naar zijn vader, de in 1933 voor de nazi's uit Duitsland gevluchte acteur Géza L. Weisz (1904-1944).

Met Tom Rooduijn onderzoekt Weisz de levensloop van Géza – van zijn komische rollen in Duitse films tot het steeds zorgelijker bestaan als cabaretier en fotograaf in Nederland, tot zijn dood in Auschwitz in 1944.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden bij Radio Doc op 5 mei 2019.

abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.