'The Bern' geeft zich gewonnen

OVT 12 april 2020

Hij droomde ervan om als eerste socialist het Witte Huis te betreden, maar afgelopen week trok Bernie Sanders zich toch terug als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Waarom deed hij dat? En wie is de man die in bange Amerikaanse dagen niet alleen de hoop van links maar van heel arm Amerika had kunnen zijn?

Verder in OVT: we bespreken de manier waarop we over ziekten als corona praten aan de hand van het werk van Susan Sontag met Nadia de Vries en Benjamin Moser; 'De shockdoctrine' van Naomi Klein met Bas van Bavel en Esther-Mirjam Sent; de geschiedenis van zoönosen; en hoe mislukte 'social distancing' in de 19e eeuw?

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Zoönosen, de ziekten die mens en dier delen

In tegenstelling tot wat enkele complotdenkers beweren, ontstond het coronavirus níet in een Chinees laboratorium en wordt het ook niet verspreid via het 5G-netwerk. Nee, het komt 'gewoon' van het dier. Welke zoönosen - zo heten ziekten die mens en dier delen - hebben de mensheid eerder geteisterd?

Historicus bij het Erasmus MC in Rotterdam Floor Haalboom promoveerde op de geschiedenis van zoönosen in de laatste honderd jaar, en vertelt ons in de uitzending wat we daarvan kunnen leren. 

Een nieuw Marshallplan voor Europa

Hoe moet het verder na de coronacrisis? En vooral: hoe moet het verder met het zwaar getroffen Zuid-Europa? Daarover bakkeleien Europese regeringsleiders al weken. En bij al dat gepraat valt één, ons wel bekend, historisch begrip steeds vaker: ‘we hebben zo’n Marshallplan voor Europa nodig’. Zo zei deze week de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Ook de Spaanse Premier Sánchez pleitte ervoor, net als onze eigen Gert Jan Seegers.

Maar dat Marshallplan, wat was het ook alweer, hoe werkte het, en kan zo’n plan opnieuw Europa, in dit geval Zuid-Europa redden? Europahistoricus Jorrit Steehouder is te gast.

De column van Nelleke Noordervliet

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Corona als metafoor

Men spreekt over de strijd tegen de coronapandemie als een oorlog, vergelijkt het virus met een rechter die een oordeel velt over onze gezondheid en levensstijl, of noemt de mensheid een virus waartegen Moeder Natuur ‘corona’ als vaccin heeft ontwikkeld. Kortom, het wemelt van metaforisch taalgebruik in ons denken en praten over de coronapandemie. En daar moeten we mee oppassen, zo waarschuwde de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag al decennia geleden. In haar beroemde essays 'Ziekte als metafoor' en 'Aids en zijn metaforenschreef ze dat ‘de meest waarachtige opvatting van ziekte een beschouwingswijze is die zoveel mogelijk gezuiverd is van metaforisch denken’.  
 
Een gesprek over Sontag en de relevantie van haar werk nu, met literatuurwetenschappers Benjamin Moser, auteur van Sontag. Haar leven en werk en Nadia de Vries, auteur van Kleinzeer. 

'The Bern' geeft zich gewonnen

Hij droomde ervan om als eerste socialist het Witte Huis te betreden, maar afgelopen week trok Bernie Sanders zich toch terug als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Waarom deed hij dat? En wie is de man die in deze bange Amerikaanse dagen niet alleen de hoop van links maar van heel arm Amerika had kunnen zijn?

Amerika- en populisme-kenner Anton Jaeger komt praten over de geboren leftie Bernie Sanders, ook bekend als 'the Bern'.

Social distancing in de 19e eeuw

We hebben veel aandacht voor ontdekkingen uit het verleden die ons door de coronacrisis heen helpen. Denk bijvoorbeeld aan het belang van goede hygiëne en kennis over virussen.

Maar is het wel goed om ons blind te staren op deze successen? Om lessen uit het verleden te trekken kunnen we beter kijken naar de mislukkingen, betoogt Rina Knoeff, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Aletta Jacobs Instituut voor Public Health. In de 19e eeuw werden namelijk al mislukte experimenten met social distancing gedaan, en daar kunnen we van leren.

De crisis als keerpunt

U zult ons de coronacrisis geen kans horen noemen. Maar dat het voor de samenleving een keerpunt betekent, dat is zeker. Op de huidige voet kunnen we niet verder, en dus zal onze wereld in rap tempo moeten veranderen. De vraag is alleen, welke kant gaan we op? En zijn er zekere wetmatigheden te ontdekken, in hoe samenlevingen door de geschiedenis heen zichzelf herinrichtten na grote rampen of crises? 
 
Dat bespreken we met economisch historicus Bas van Bavel en gedragseconoom en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA Esther-Mirjam Sent. 

Een vergeten BN'er: Hendrik Muller

Hij was zakenman, diplomaat, wetenschapper, schrijver en bovenal reiziger. In een tijd dat er nog geen vliegtuigen waren, bezocht hij tientallen landen op alle continenten behalve Australië. Hij maakte grote veranderingen mee, van de komst van elektrisch licht, de film, auto en vliegtuig tot aan de Boerenoorlog, de Eerste Wereldoorlog en zelfs nog een stukje van de Tweede. Niets leek deze zoon van een Rotterdamse havenbaron van zijn stuk te brengen.

Om ons alles te vertellen over deze vergeten BN'er is Dik van der Meulen te gast, die de pasverschenen biografie Dr. Hendrik Muller: Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941) schreef.

 

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.