Vogels als huisgenoten

OVT 31 mei 2020

Nu we meer dan ooit aan ons huis gekluisterd zijn, vallen de bewoners van onze omgeving meer op dan ooit: de vogels. Een perfect moment voor de heruitgave van het boek 'Vogels als huisgenoten', van de vergeten Britse naturalist en schrijfster Len Howard. Filosoof en schrijfster Eva Meijer komt over dit boek vertellen.

Verder in OVT: historische boeken met Wim Berkelaar, Renée Römkens over de geschiedenis van geweld tegen vrouwen, Erwin Mortier over zijn nieuwe boek 'De onbevlekte', de column is van Nelleke Noordervliet en in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 1.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar en Bart Funnekotter. Deze week is Berkelaar aan de beurt. Hij las voor ons:

  • Zwarte jaren van Han van der Horst (Prometheus)
  • Aan tafel bij dictators van Witold Szabłowski (Nieuw Amsterdam)
  • Zwanenzang 1945 van Walter Kempowski (Thomas Rap)
  • In dienst van de nazi's van Paul van de Water (Omniboek)

Een van deze boeken wordt het boek van de maand, en dat kunt u winnen. Hoe? Hou na de uitzending ons Facebookpagina in de gaten.

'Vogels als huisgenoten' van Len Howard

Nu we meer dan ooit aan ons huis gekluisterd zijn, vallen de bewoners van onze omgeving meer op dan ooit: de vogels. En ook op onze schermen zijn ze populair: de Vogelbescherming biedt gratis online cursussen tuinvogels kijken aan, en de webcams waarmee je online mee kan kijken in de nesten van uilen, slechtvalken en lepelaars zijn ongekend populair.

Een perfect moment voor de heruitgave van het boek Vogels als huisgenoten, van de vergeten Britse naturalist en schrijfster Len Howard. Waarom is deze vrouw vergeten, en waarom is dit boek juist nu zo nodig? Filosoof en schrijfster Eva Meijer is te gast. Eerder schreef ze over het leven van Howard de roman Het vogelhuis en nu schreef een inleiding voor Vogels als huisgenoten.

Erwin Mortier over zijn nieuwe boek 'De onbevlekte'

In het mooie boerenland van Vlaanderen worstelt een familie met de vraag: hoe iemand te herdenken die niet herdacht mag worden? Dit was het thema van Erwin Mortier’s debuutroman Marcel, waarin hij als kleine jongen achter het SS-verleden van zijn oudoom komt. In zijn nieuwe boek De onbevlekte keert hij als volwassen man terug naar zijn grootouderlijk huis, en kijkt met andere ogen naar de bevlekte familiegeschiedenis.

De auteur is te gast.

Onzichtbaar geweld tegen vrouwen

Het huiselijk geweld tegen vrouwen is sinds de coronacrisis en de lockdown over heel de wereld schrikbarend toegenomen. In Frankrijk is het aantal meldingen met 30 procent en in België met 70 procent gestegen. Maar heel vaak zijn er geen betrouwbare cijfers omdat de vrouwen thuis zitten met de dader en er niet uit durven.

Dat lijkt ook in Nederland het geval, waar wel bij de apotheek door vrouwen discreet alarm kan worden geslagen, maar geen nieuwe cijfers beschikbaar zijn over mogelijke toename van huiselijk geweld. Te vaak blijft het nog onzichtbaar, concludeert Renée Römkens. De hoogleraar gendergerelateerd geweld komt praten over de geschiedenis van het huiselijk geweld tegen vrouwen.

De column van Nelleke Noordervliet

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Maartje Duin over haar podcastserie 'De plantage van onze voorouders'

Maartje Duin komt vertellen over de totstandkoming van haar nieuwe achtdelige podcast-serie De plantage van onze voorouders, die ze maakte in samenwerking met Peggy Bouva. Zondag is het eerste deel te horen in Het Spoor Terug.

Het Spoor Terug: De plantage van onze voorouders - deel 1

Maartje Duin volgt de discussie over wit privilege met groeiend ongemak. Zij groeide op met historische privileges. Maartje’s moeder is barones uit een oud-adellijk geslacht, haar jeugdvakanties bracht zij door op het familielandgoed. Welke rol, vraagt Maartje zich af, hebben haar voorouders gespeeld in het Nederlands slavernijverleden? Zij duikt in haar stamboom en ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van de Surinaamse suikerplantage Tout Lui Faut. Onder de 88 vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven?

Meer weten over De plantage van onze voorouders? Klik hier.

Een Prospektor / VPRO / NPO Radio 1 productie van Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva, met ondersteuning van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.