OVT

OVT 23 januari 2022

Het was groot nieuws deze week. Na jaren speuren heeft een internationaal 'coldcase-team' ontdekt wie Anne Frank zou hebben verraden: een bestuurslid van de Joodse Raad. Maar het onderzoek bevat wel heel veel losse eindjes en aannames, vinden historische deskundigen. Een gesprek met David Barnouw en Bart van der Boom.

Verder onder meer: Sinan Çankaya over Edward Saids beroemde boek 'Oriëntalisme', de Nederlander als karikatuur in 'Kikkers en kaaskoppen', de column van Micha Wertheim en in Het Spoor Terug: Bloody Sunday in Roermond #4 De brief.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

'Oriëntalisme' van Edward Said

“Said wilde de ontmenste Oriëntaal humaniseren", zo schrijft antropoloog Sinan Çankaya over de missie die Edward Said tot zijn beroemde boek Oriëntalisme dreef. In dat boek beschreef Said hoe de Arabier door het Westen tot een fictie was gemaakt; tot een boosaardige sprookjesfiguur die alles vertegenwoordigde wat de Westerse mens niet wilde zijn.

Oriëntalisme werd gepubliceerd in 1978 maar verschijnt nu in het Nederlands met een voorwoord van Çankaya, die zich na het lezen van dit boek als jonge antropologiestudent ‘eindelijk begrepen’ voelde. Sinan Çankaya is te gast.

Kikkers en kaaskoppen: de Nederlander als karikatuur

Als het aan de Nederlanders zelf ligt zijn we een tolerant, rechtdoorzee en ondernemend volkje. Dat onze reputatie in het buitenland wat minder rooskleurig is, blijkt uit het boek en de gelijknamige tentoonstelling Kikkers en kaaskoppen van het Rijksmuseum. Het confronteert ons met spotprenten van 1600-1850 waarin de Nederlanders worden opgevoerd als kikkers, kaaskoppen, gewetenloze opportunisten en ongemanierde roodharige barbaren. Wat zeggen deze karikaturen over wat voor buitenlands beeld er eigenlijk aan Nederlanders kleeft? Auteur en wetenschappelijk medewerker bij het Rijksmuseum, Daniel Horst, is te gast.

De column van Micha Wertheim

Snelkookpan

Het verraad van Anne Frank opgelost?

Anne Frank was deze week groot nieuws. Want nadat jaren achtereen de speurtochten naar het verraad van de familie Frank niet tot een bevredigend eindresultaat leidden, is nu eindelijk de dader gevonden: een bestuurslid van de Joodse Raad zou het hebben gedaan. Zo blijkt uit een anoniem tipbriefje dat Otto Frank vlak na de oorlog kreeg. En zo bevestigt een grootschalig onderzoek van een 'uniek internationaal coldcaseteam', dat naar eigen zeggen met nieuwe technologieën en revolutionaire onderzoeksmethoden onder leiding van een oud-FBI-agent eindelijk het raadsel heeft opgelost.


Maar er zijn heel veel losse eindjes en heel veel aannames, vinden de historische deskundigen van buiten. De 'smoking gun' ontbreekt, zogezegd. Te gast zijn David Barnouw, kenner van Anne Frank, haar dagboek en de historie ervan; en Bart van der Boom, van wie De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam dit voorjaar verschijnt.

Het Spoor Terug: Bloody Sunday in Roermond #4 De brief

Een documentaire van Frans Pollux

In 1990 vond een IRA-aanslag in Roermond plaats, een nooit opgehelderde vergismoord waarbij twee jonge Australische toeristen midden op de Markt werden doodgeschoten. Vier verdachten werden aangehouden, maar ondanks overweldigend bewijs ook weer vrijgesproken. De Limburgse podcastmaker Frans Pollux spreekt betrokkenen van toen, brengt de verdachten in beeld en duikt in de rafelranden van het verhaal. In Het Spoor Terug deze week de vierde en laatste aflevering: De brief. Online gaat de zoektocht van Frans Pollux verder. Aflevering 5 Kat in 't bakkie? verschijnt binnenkort en is te beluisteren in de podcast.

Bloody Sunday in Roermond is een productie van de VPRO en De Limburger, in samenwerking met filmproducent (Pupkin) Pieter Kuijpers van The Spectacular. De podcastserie bestaat uit vier afleveringen. Deze zijn wekelijks te horen in OVT op NPOradio1 en in de OVT-podcast.

Benieuwd naar de bonusaflevering waarin de geschiedenis van de IRA besproken wordt met historicus Joost Augusteijn? Klik op het blokje hiernaast om te luisteren.