Tegenlicht

De foto deel II

In kranten wereldwijd verscheen een foto waarop een drenkeling op de Italiaanse kust wordt gereanimeerd. Tegenlicht ging in twee uitzendingen op zoek naar het verhaal achter de foto.

Het verhaal van een economische vluchteling

Een bootje met ruim zeventig Tunesiërs de Middellandse zee over. Vlak voor de kust van Sicilië, bij het dorpje Scoglitti werden de opvarenden overboord gezet, 300 meter uit de kust. Veertien van hen verdronken, omdat de schipper ze per ongeluk naast de zandbank afzette. In kranten wereldwijd verscheen een foto waarop één van de vluchtelingen wordt gereanimeerd. Tegenlicht ging in twee uitzendingen op zoek naar het verhaal achter de foto.

bijlagen

De foto toont een schrijnend tafereel: een man, op zijn rug in het zand. Aan zijn voeten een oude Italiaan, die zijn benen in de lucht houdt, naast hem een vrouw in korte broek die de man probeert te reanimeren. Het mag niet meer baten; de man is dood. Verdronken, 150 meter uit de kust van het beloofde land.

Wie is de man, waarom stak hij over? Was het zijn eerste keer, hoe waren de omstandigheden waarin hij thuis in Tunesië leefde? De speurtocht begint in Sicilië met de journalist die de foto nam. Via de oude Italiaan die hem probeerde te redden, gaat de tocht verder naar Tunesiërs in Sicilië, om uiteindelijk terecht te komen bij de oom die in Sicilië op de man wachtte. Tegenlicht bezoekt opvarenden die de overtocht wel overleefden, maar nu ondergedoken zitten op het platteland.

biografieën

 • Na een bizarre zoektocht in Tunesië zelf, die herhaaldelijk naar de verkeerde familie leidt, vinden we uiteindelijk de moeder van de verdronken man in een dorpje aan de rand van de woestijn. Daar neemt het verhaal een onverwachte wending.

  Regie: Roel van Broekhoven
  Research: Sabine Santarossa
  Productie: Anneke Uitendaal
  Eindredactie: Hans Keller, Doke Romeijn, Frank Wiering

  meer zoals 'De foto, deel II'