Tegenlicht

Menselijke grondstoffen

Tegenlicht volgde de laatste dagen van de televisieshow ‘Recursos Humanos’, een dagelijkse show met als hoofdprijs: een baan.

Sinds Argentinië eind 2001 getroffen werd door een economische crisis staan veel inwoners er beroerd voor. De middenklasse is nagenoeg weggevaagd, het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft ligt inmiddels boven de 50% en de werkloosheid neemt nog steeds toe.

Precies een jaar geleden vielen bij plunderingen in het vrijwel failliete Argentinië 27 doden. Ondertussen horen we weinig meer. Maar dat betekent allerminst dat het economisch tij in Argentinië gekeerd. Het land staat er beroerd voor; er is nog steeds getouwtrek over het betalen van rente op leningen van het IMF, de middenklasse die zich tot vorig jaar bij de Eerste Wereld waande is nagenoeg weggevaagd, de werkloosheid stijgt snel en deze herfst werden de eerste hongerdoden gemeld.

bijlagen

Tot voor kort probeerde de televisieshow ‘Recursos Humanos’ (dat zowel 'Menselijke Grondstoffen' als 'Personeelszaken' betekent) wat verlichting in deze Argentijnse narigheid te brengen. In de dagelijkse televisieshow strijden twee kandidaten om een baan. Wie uiteindelijk de baan wint wordt bepaald door de kijkers thuis. Door te bellen geven de toeschouwers aan wie zij het ‘zieligst’ vinden en aan wie zij dus de baan gunnen.

In Menselijke Grondstoffen volgt Tegenlicht Andrea, een researcher die kandidaten voor de show moet selecteren en Mario, een kijker die leeft van het verzamelen van afval. Beiden zoeken naar 'moderne' oplossingen wanneer de huur niet meer betaald kan worden of er geen eten meer voor de kinderen is. Want een moderne samenleving biedt hedendaagse mogelijkheden. Andrea was een werkloze journaliste die nu tranen moet gaan trekken. Mario werkte als kok in een grote supermarkt en weet daarom nu waar afval en eten te vinden is. Menselijke Grondstoffen laat de vernederingen zien die Andrea en Mario en velen met hen ondergaan, maar laat ook zien hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden.

Ondertussen is ook ‘Recursos Humanos’ na zeven maanden alweer van de buis gehaald; het bleek voor adverteerders niet aantrekkelijk geld te investeren in een televisieshow voor werklozen.

Regie: Marije Meerman
Research: Gijs Meijer Swantee
Productie: Mariska Schneider