Tegenlicht

Bagdad Reality TV

Tegenlicht laat met Bagdad Reality TV vooral zien hoe de Irakese televisie manmoedig zijn best doet aan te tonen dat het leven weer zijn normale gang heeft genomen.

Dat het leven onder Saddam Hussein geen pretje was weet iedereen. Overdag maakte hij zijn volk het leven zuur, maar ook ‘s avonds thuis viel er niet aan hem te ontsnappen. Urenlang kon je op TV elke verrichting van de grote leider gadeslaan. Met bijbehorend jubelend commentaar. Als de val van de dictator ergens voor een revolutie heeft gezorgd is het wel op televisie. Regisseur Roel van Broekhoven stelde voor Tegenlicht een avondje Iraakse televisie samen.

In Tegenlicht worden de twee populairste Iraakse programma’s Werk in uitvoering en Terrorisme in de handen van Justitie afgewisseld met spotjes en de weervrouw ("zonnige periodes in het hele land").

bijlage

Werk in uitvoering is een reality tv variant op In Holland staat een huis, en wordt uitgezonden door het commerciële station Al Sharqiya. Maar in plaats van (zoals bij ons) woningen alleen opnieuw in te richten gaat Al Sharqiya een stap verder: ze bouwen een nieuw huis voor mensen wier huis door raketinslagen of ander oorlogsgeweld is verwoest. Tussen het oorlogsgeweld door slepen de makers met bankstellen en zakken zand in een hardnekkige poging de gekte van alledag te negeren.

Het andere populaire programma Terrorisme in de handen van Justitie zorgt ervoor dat het elke avond om 9 uur doodstil is in de straten van Bagdad. Iedereen kijkt naar dit programma, waarin verdachte terroristen voor de camera worden verhoord. Deemoedig vertellen de terroristen in details over aanslagen en moordpartijen, en wat het hen heeft opgeleverd. Het doel van de makers (de overheidszender Al Iraqiya) is duidelijk: aantonen dat het religieuze verzet helemaal niet uit naam van de islam strijdt, maar gewoon uit winstbejag. Het merendeel van de opgevoerde verdachten zijn analfabete boerenzonen, die bereid bleken een volkomen onbekende de keel door te snijden voor nog geen 50 dollar.

Tegenlicht laat met Bagdad Reality TV vooral zien hoe de Irakese televisie manmoedig zijn best doet aan te tonen dat het leven weer zijn normale gang heeft genomen.

regie/samenstelling: Roel van Broekhoven
interviews: Mustapha Oukbih
research: Gijs Meijer Swantee/Mustapha Oukbih
productie: Karin Spiegel/Madeleine Somer