Tegenlicht

De nucleaire club

Iran doet er alles aan mee te tellen als nucleaire mogendheid. De laatste vergadering van het Internationale Atoomagentschap in Wenen besloot echter anders. Welke krachten spelen op het moment dat Iran niet mag toetreden tot The Nuclear Club? In deze Tegenlicht uitzending een poging tot een antwoord.

Iran doet er alles aan mee te tellen als nucleaire mogendheid. En ziet lidmaatschap van The Nuclear Club (een aantal mogendheden dat kernwapens bezit en geacht wordt het nucleaire wel en wee van de wereld in de gaten te houden) als kroon op het werk. De laatste vergadering van het Internationale Atoomagentschap in Wenen besloot echter anders. Drie Europese landen haalden de islamitische staat over hun lopende nucleaire programma op te schorten.

Hardliners in Teheran drijven ondertussen de spot met deze deal en Amerikanen noemen de overeenkomst vooral naïef; Iran heeft meerdere malen bewezen niet te vertrouwen te zijn. In het geheim zette het immers een kernwapenprogramma op met behulp van het zwarte nucleaire circuit waarin de Pakistaanse atoomdeskundige A.Q. Khan een cruciale rol speelt. Welke krachten spelen op het moment dat Iran niet mag toetreden tot The Nuclear Club? In Tegenlicht een poging tot een antwoord.

bijlage

Vanzelfsprekend benadrukt Iran zelf dat het nucleaire programma alleen bedoeld is voor vredelievende toepassingen. Dan is natuurlijk de vraag waarom het land dan al meer dan tien jaar zo zijn best heeft gedaan te ontkennen dat het een nucleair programma had; en waarom het nucleaire soft- en hardware heeft gekocht van de architect van de Pakistaanse nucleaire bom, A.Q. Khan?
Khan heeft Pakistan het lidmaatschap van The Nuclear Club bezorgd, en wordt daarom als nationale held gezien. Immers, lidmaatschap van de club heeft voormalige 'schurkenstaten' veranderd in gesprekspartners waarmee rekening gehouden moet worden.

De Amerikaanse professor Peter Zimmerman waarschuwt ondertussen dat als Iran werkelijk in de voetsporen van Pakistan treedt, de wereld beducht moet zijn voor groot gevaar.

De vraag is waarom Iran niet zou mogen toetreden tot The Nucleaire Club? Wie beslist wie mee mag doen en wie niet? De film van Paul Kenyon heeft toegang tot het Internationale Agentschap en zijn directeur Mohammed Albaradei. De Nucleaire Club registreert het diplomatieke gevecht tussen de landen die lidmaatschap ambiëren, en bestaande leden die er alles aan doen nieuwe leden te weren.