Tegenlicht

Sahara Express

De ontluisterende film Sahara express volgt de 25- jarige Jonas en Roland uit Benin tijdens hun heilloze onderneming Europa te bereiken. Sahara express confronteert de kijker op indringende wijze met de ellende die de jongens doorstaan in de poging hun droom te verwezenlijken.

Voortdurend moeten Jonas en Roland zich verbergen om autoriteiten te ontlopen. En bij elke etappe van de reis zien de jongens zich genoodzaakt mensenhandelaren en politieagenten om te kopen. Het zwaarste deel van de reis - van Agadez tot Tamanrasset, dwars door de Sahara - betekent het doorkruisen van 5000 vierkante kilometers woestijn, samen met tientallen andere emigranten in de achterbak van een pick-up truck. Kou, twijfel, en hulpeloze verwarring houden de jongens tijdens hun tocht in klemmende greep.

bijlagen

Totaal berooid bereiken ze Tamanrasset, 100 km voor de Marokkaaanse grens. Daar strandt hun droom; ze worden opgepakt door de Algerijnse politie die de rol heeft overgenomen van Europese immigratiediensten. Gevangenissen, detentiekampen en repatriëring wachten de beide reizigers. Europa hebben ze nooit gezien.

Regie: Gilles de Maistre
Bewerking: Gijs M. Swantee
Eindredactie: Marije Meerman, Doke Romeijn, Frank Wiering