Tegenlicht

Google: Achter het scherm

Google groeit als kool, en neemt steeds meer slimme mensen in dienst om hun bedrijfsdoel sneller te kunnen verwezenlijken. Maar is het bedrijf zich ook bewust van de gevaren, van de consequenties die het heeft om als hoeder te fungeren van alle informatie in de wereld?

Wat als alle informatie in de wereld gecategoriseerd en gemakkelijk doorzoekbaar zou zijn? Wat als al het nieuws van over de hele wereld, alle boeken, geschreven teksten, foto’s en video die er bestaan op één plaats in de wereld verzameld zou worden, en overal beschikbaar zou zijn? Dat is precies het doel van Google, en het bedrijf zal er niet lang meer over doen om dit te verwezenlijken. Via de bekende zoekmachine, via Google Earth, waarin alle mogelijke informatie ingedeeld wordt op geografische locatie. Maar bijvoorbeeld ook via Google Books, een project waarbij Google complete bibliotheken digitaliseert.  

Tegenlicht ging op bezoek bij het hoofdkantoor van Google in Mountain View, Californië, en sprak daar onder andere met Vint Cerf, die in opdracht van het Amerikaanse leger de voorloper van het internet ontwikkelde. Cerf werkt inmiddels bij Google, waar hij helpt om nieuwe mogelijkheden van het internet te ontwikkelen. Hoe ziet hij de ontwikkeling van het internet, en de rol die Google daarin speelt?

biografieën

 • Google groeit als kool, en neemt steeds meer slimme mensen in dienst om hun bedrijfsdoel sneller te kunnen verwezenlijken. Maar is het bedrijf zich ook bewust van de gevaren, van de consequenties die het heeft om als hoeder te fungeren van alle informatie in de wereld?

  Google als de nieuwe bibliotheek van Alexandrië, als kennisversneller en handig informatiegereedschap? De intenties van Google lijken goed, gezien het bedrijfsmotto 'Don't be evil'. Maar door in China mee te werken aan censuur heeft Google veel vertrouwen verloren. Want wie verzekert ons dat Google dat niet ook elders gaat doen? Naast de miljoenen gebruikers die dagelijks dankbaar zijn voor Google's pogingen de toenemende informatiestromen in goede banen te leiden, zijn er steeds meer mensen die in Google een nieuwe Big Brother zien, die niet alleen bepaalt welke informatie beschikbaar is, maar ook kan zien wie wanneer welke informatie heeft geraadpleegd.

  Regie: IJsbrand van Veelen
  Productie: Nicoline Tania
  Research: Martijn Kieft
  Eindredactie: Frank Wiering/Doke Romeijn