Brewster Kahle is een Amerikaanse internetondernemer, activist en digitale bibliothecaris die zich inzet voor de ontwikkeling van de grootste digitale bibliotheek van de wereld: The Internet Archive.

"Alle kennis toegankelijk maken voor iedereen" is de drijfveer in al Kahle zijn projecten. Hij houdt zich al ruim 25 jaar bezig met de ontwikkeling van verschillende informatie-technologieën en digitale bibliotheken. Zo heeft hij in 1982 samen met Bruce Gilliat de Wide Area Information Server (WAIS) opgericht, waarmee het mogelijk werd om te kunnen zoeken op het World Wide Web. Ook is hij mede-oprichter van Alexa Internet in 1996, één van de eerste online diensten die wereldwijd het surfgedrag van zoveel mogelijk websites traceert. Beiden bedrijven verkocht hij: WAIS in 1996 aan het mediabedrijf America Online voor vijftien miljoen dollar en Alexa Internet in 1999 voor 250 miljoen dollar aan Amazon.com. Het geld dat Kahle verdiende met de verkoop van deze projecten heeft hij in zijn belangrijkste project gestoken: The Internet Archive.

 

"If we loose the past, we will live in an Orwellian world of the perpetual present"

Brewster Kahle in "Digitaal Geheugenverlies".

De grootste digitale bibliotheek van de wereld

De non-profit The Internet Archive is de grootste digitale bibliotheek van de wereld en is opgericht in 1996 in San Francisco. Doel is om de culturele artefacten van het internet en andere digitale materialen te bewaren en zo te voorkomen dat websites het risico lopen te verdwijnen. Aangezien een website na gemiddeld honderd dagen wordt gewijzigd of gewist, maakt The Internet Archive elke twee maanden scans van elke pagina van elke website op het internet, die vervolgens worden gecategoriseerd en bewaard. Daarnaast worden fysieke bronnen zoals boeken gescand en gedigitaliseerd voor het archief. Met The Way Back Machine kan vervolgens gezocht worden naar specifieke weergaven van verouderde webpagina’s. Momenteel beslaat de collectie van het archief 15 petabyte (10^15 bytes) aan data, die bestaat uit tekst, beeld, geluid, software en gearchiveerde webpagina’s; en de collectie neemt alleen nog maar toe.

 

Het Europese Archief

In 2004 heeft Kahle The European Archive opgericht, om zo ook een archief van Europese websites te maken. Momenteel is The European Archive gevestigd in Amsterdam en Parijs. In Nederland startte hij dit project in samenwerking met de Nederlandse hacker en XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp. De fysieke en digitale huisvestiging van het archief in Amsterdam wordt verzorgt door XS4ALL, die zo’n tweehonderd terabyte (10^12 bytes) aan ruimte voor de site beschikbaar heeft gesteld. Ook voor The European Archive geldt: alle informatie is voor iedereen toegankelijk en geheel gratis.

Kahle behaalde zijn bachelor Kunstmatige Intelligentie aan the Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 1982, waar hij onder andere ook W. Daniel Hillis en Marvin Minsky leerde kennen. Na zijn studie hielp hij mee bij het oprichten van Thinking Machines, een bedrijf dat grote zoekmachines ontwikkelde. Daarnaast zit hij in het bestuur van the Electronic Frontier Foundation, Public Knowledge, the European Archive, the Television Archive, en the Internet Archive.