Internet archivaris, digitaal historicus en filmmaker op het gebied van computertechnologie. Initiatiefnemer van het Archive Team en redder van Geocities.

Sinds zijn zevende is Jason Scott Sadofsky (1970) een fervent liefhebber van alles wat gerelateerd is aan computers en technologie. Zijn levensdoel is het conserveren van digitale informatie. Daarnaast is hij een geliefd spreker op DEF CON, de belangrijkste hackersconferentie in de wereld en maakt hij films over computergeschiedenis. Mede hierdoor heeft hij een trouwe groep volgelingen verzameld die het Archive Team vormen.

Archive Team

Het Archive Team is een team van vrijwilligers die zich in de afgelopen vijf jaar onder begeleiding van Jason Scott heeft ingezet voor het bewaren van webinformatie. Volgens hem heeft de mensheid een verkeerde gok genomen door al onze informatie digitaal op te slaan. De belofte dat met het digitaal opslaan van informatie deze voor altijd zou blijven bestaan bleek namelijk al snel vals te zijn. Slechts twintig jaar verder in het internettijdperk blijkt dat grote delen van deze informatie niet meer toeganlijk zijn of zelfs verloren zijn geraakt.

 

 “Digital’s weaknesses is that, it’s either completely there, or it’s completely gone. Digital doesn’t tend to fade, it tends to turn off.” 

Jason Scott

Historici ontdekken onze geschiedenis door het bestuderen van wat mensen vroeger schreven in bijvoorbeeld hun dagboeken en administratie. Tegenwoordig houden wij deze gegevens vaak digitaal bij. Doordat deze gegevens worden verwijderd zorgen wij er volgens Jason Scott voor dat een deel van onze geschiedenis voor altijd wordt uitgewist.

Zo kwam er vijf jaar geleden een eind aan een aantal grote websites en online communities die de fundamenten hebben gelegd voor de huidige social networks sites. Ingehaald door betere en modernere alternatieven, zoals Facebook en Twitter, besloten de eigenaren dat de websites offline moesten en de informatie moest worden verwijderd.

Jason Scott startte het Archive Team om een poging te doen om al deze informatie zo snel mogelijk op te slaan en te conserveren. Op het moment dat er wordt besloten om een website offline te halen en de data te verwijderen haalt dit team zoveel mogelijk van de data binnen. Deze gegevens worden vervolgens automatisch in het Internet Archive gestopt.