Tegenlicht

Halve Waarheden

De Ugandese Steven krijgt politiek asiel in Denemarken. Hij claimt ooit als kindsoldaat geronseld te zijn door het Ugandese leger, gedeserteerd en nu op de vlucht voor represailles. De Deense regisseuse Mette Zeruneith ontfermt zich over hem. Steven blijkt een zoon te hebben die hij naar Denemarken wil halen. Ze helpt hem en besluit tot het maken van een hartverwarmende documentaire. Dan verdwijnen Steven en zijn zoon van de wereld. En de werkelijkheid blijkt volstrekt anders dan gedacht.

Leugens en Angst in Uganda

Zeruneith komt terecht in een web van tegenstrijdigheden, verdwijningen, leugens of op zijn minst halve waarheden. Ze volgt het spoor van Steven van Denemarken terug naar Uganda, waar niets blijkt te zijn wat het lijkt.

bijlagen

Van hoog tot laag wordt ze geconfronteerd met ‘dubbele tongen’, geheimen en politieke controle. Wat begon als een menselijk geïnteresseerde speurtocht eindigt in een paranoïde thriller, waarin macht, rebellen, kindsoldaten en bedreigingen de hoofdrol blijken te spelen. Een confrontatie met Donker Afrika, die maar een mogelijkheid open laat: ‘vluchten’.

Regie: Mette Zeruneith
Denemarken 2005