Tegenlicht

Wiki's Waarheid

Tegenlicht duikt in het verhaal achter Wikipedia en ontdekt de wondere wereld van web 2.0: hype of revolutie?

Google of Wikipedia? Wie zoekt op internet - en wie doet dat niet?- wordt steeds vaker verwezen naar Wikipedia. Deze gratis online ‘volksencyclopedie’ is sinds twee jaar de snelste stijger op lijstjes van meest bezochte websites. Maar weten we eigenlijk wel wat we gebruiken?

In deze uitzending gaat IJsbrand van Veelen op zoek naar de waarheid van en achter Wikipedia. Slechts vijf mensen werken betaald voor Wikipedia, en alle activiteiten worden gefinancierd via donaties en subsidies. De online encyclopedie waar iedereen die dat wil aan kan bijdragen en in kan corrigeren is inmiddels groter dan de gerenommeerde Encyclopaedia Britannica.

bijlagen

Betekent dit het einde van de autoriteit van traditionele kennisinstituten als de Britannnica? En moeten we dat toejuichen of betreuren? Hoe betrouwbaar is Wikipedia? Heeft ‘het volk' de wijsheid in pacht? En sinds wanneer vinden we eigenlijk dat informatie gratis en ‘vrij’ moet zijn? In deze film leggen ‘Wikipedians’, die elke dag artikelen schrijven en redigeren, uit hoe de online encyclopedie werkt en in hoeverre de stichting Wikimedia aan te spreken is op inhoud en gehanteerde ethiek. Snel wordt duidelijk dat er kampen zijn van ‘believers’ en van critici.

In Wiki’s Waarheid interviews met de hoofdrolspelers in het debat: Jimmy Wales (oprichter en opper Wikipediaan), Larry Sanger (inmiddels vertrokken medeoprichter Wikipedia, nu Citizendium), Andrew Keen (schrijver van ‘The Cult of the Amateur. How Today’s Internet is Killing Our Culture and Assaulting our Economy’), Phoebe Ayers (Wikipediaan in Californië), Ndesanjo Macha (Swahili Wikipedia, digitale activist), Tim O’Reilly (CEO O’Reilly Media, de ‘uitvinder’ van Web 2.0), Charles Leadbeater (denker en schrijver van ‘We Think’, over crowdsourcing) en Robert McHenry (voormalig hoofdredacteur Encyclopaedia Britannica).

 

Uit deze interviews blijkt dat de kwestie Wikipedia in feite staat voor een groter discours rondom het fenomeen ‘Web 2.0’, waarin de gebruiker de inhoud maakt en bepaalt wat op elk moment het interessantst is. Denk aan websites als YouTube, MySpace, Facebook en Wikipedia. Dit betekent nieuwe vrijheden en mogelijkheden voor onontdekt talent en ongehoorde stemmen. Maar waar ligt de grens tussen expert en amateur? Wie overleeft volgens de wetten van het nieuwe 'digitale Darwinisme'? Zijn gelijkheid en waarheid eigenlijk wel verenigbaar, als ideaal?

Regie: IJsbrand van Veelen
Interviews: IJsbrand van Veelen/Marijntje Denters/Martijn Kieft
Research: William de Bruijn/ Marijntje Denters
Produktie: Judith van den Berg
Eindredactie: Jos de Putter/Doke Romeijn