Tegenlicht

Op jacht naar Afrikaanse grond

Terwijl grote delen van Afrika nog steeds worden geteisterd door hongersnood, gaan grote stukken vruchtbare landbouwgrond in dit continent in de uitverkoop.

Na de ineenstorting van de financiële markten zijn slimme investeerders op zoek naar nieuwe mogelijkheden en landbouwgrond lijkt, gezien de stijgende wereldbevolking en hoge grondstofprijzen, een goede gok.  Met veel goedkoop land is Afrika voor hen een walhalla. Hoe deze investeerders in de praktijk te werk gaan, wordt nooit getoond. Maar Tegenlicht kon één van hen, Phil Heilberg, een voormalige Wall Street bankier, volgen.

Negen jaar geleden besloot de investeerder zich te richten op de ruwe grondstof: het kale land. Heilberg probeert honderdduizenden hectares land – ter grootte van bijna een kwart van Nederland- te bemachtigen in Zuid-Soedan. Hij gokte op de onafhankelijkheid van het land, lang voordat dit een feit was. Hij sloot landdeals met omstreden lokale krijgsheren, die hij beschouwde als de machthebbers van de toekomst.

Op 9 juli van dit jaar werd Zuid-Soedan onafhankelijk. Heilberg doet er alles aan om, met hulp van zijn machtige vrienden, zijn deals te formaliseren in de chaos die nu in het gebied heerst. Hij gelooft stellig dat het land er beter van wordt als investeerders zoals hijzelf een kans krijgen.

bijlagen

Tegenlicht brengt een uniek portret van de Indiana Jones van de landspeculatie.

Uitzending: 28 november 2011
Regie: Shuchen Tan
Research: Maren Merckx
Productie: Mariska Schneider
Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter

meer zoals 'op jacht naar afrikaanse grond'