Tegenlicht Lab met Douglas Rushkoff

De herovering van het nu

We leven in een 'always on'- samenleving en raken vervreemd van het nu en van elkaar.

We zijn via de moderne media op meerdere plekken tegelijkertijd, maar waar zijn we werkelijk? Is het “hier en nu” uw scherm of de plek waar u bent? Tijd om terug te keren naar het echte NU.

reacties op aflevering

Heeft u ook vaak het  gevoel dat de tijd door uw vingers glipt? Dat u op verschillende plekken tegelijkertijd bent, in de trein tussen a en b, via uw smartphone, in sms-conversatie met een vriend, in e-mail op uw werk en in gedachten bij een tropische vakantie. Mist u ook de rust in uw NU? Kijk dan naar de tweede aflevering van Tegenlicht’s studiolab-reeks. Dit keer is het televisie-essay van de hand van de Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff.

In zijn boek Present Shock, When Everything Happens Now betoogt Rushkoff dat we allemaal zijn gaan lijden aan vijf syndromen die horen bij de always on-samenleving. We dienen permanent bereikbaar te zijn maar voelen ons voortdurend vervreemd van het nu, en van elkaar. Met als inspiratiemateriaal verschillende soorten klokken, Guernica, Ritalin en een lijstje indringende videofragmenten leert Rushkoff ons de fijne kneepjes van de digital detox.

bijlagen

Regie: Alexander Oey
Research: William de Bruijn
Productie: Helen Goossens
Eindredactie: Henneke Hagen & Frank Wiering

meer zoals 'de herovering van het nu'