VPRO Tegenlicht

Expeditie nog beter Nederland

Na het succes van 'Expeditie beter Nederland' kijkt VPRO Tegenlicht opnieuw over de grens, op zoek naar inspirerende voorbeelden die ons laten zien hoe het beter kan in Nederland.

Sommige problemen waar we in Nederland mee worstelen, zijn in het buitenland allang opgelost. Waar wij soms blijven hangen in eindeloze politieke discussies, vastgeroeste ideeën of last hebben van de wet van de remmende voorsprong, weten ze op een aantal gebieden in het buitenland gedurfde besluiten te nemen, met spectaculaire resultaten.

reacties op aflevering

Tegenlicht keek over de grens naar hoe andere landen omgaan met hoofdpijndossiers als kinderopvang, onderwijs, drugsbeleid en ouderenzorg. En kwam verrassende oplossingen tegen, zelfs op dossiers waar Nederland ooit een grote voorsprong had.

Zoals het drugsbeleid. Waar in Nederland de achterdeur van de coffeeshop nog steeds alle gesprekken bepaalt, heeft nota bene Amerika een model bedacht om cannabis een legale plek in de samenleving te geven. In Colorado is zowel de verkoop aan consumenten als de teelt gelegaliseerd. Als gevolg is er een bloeiende industrie ontstaan in de staat, met cannabis-startups die middels innovatie aan de weg timmeren. 

bijlagen

In Engeland is er een nieuwe manier bedacht om kinderen toekomstbestendig onderwijs te geven. Elk kind krijgt vanaf 5 jaar de kans om te leren programmeren. Middels het vak Computational Thinking leren ze de vaardigheden waarmee ze klaar zijn voor de banen van de toekomst, ook als die nu nog niet bestaan. 

En in Duitsland investeert de overheid in ontmoetingsplekken waar ouderenzorg en kinderopvang wordt gecombineerd. In deze ‘Mehrgenerationhäuser’ passen ouderen overdag op de kinderen van werkende ouders. De ouderen lijken hierdoor gelukkiger en minder eenzaam, en de kinderen zijn verzekerd van betaalbare kinderopvang in een veilige omgeving.

Regie: Martijn Kieft, Alexander Oey & Hans Busstra
Research: Chris Vijn
Productie: Helen Goossens
Eindredactie: Henneke Hagen & Frank Wiering
Presentatrice: Helena Oey

meer zoals 'expeditie nog beter nederland'