De kijkers reageerden louter enthousiast op de aflevering 'Expeditie nog beter Nederland'. Ook werden er vele oproepen gedaan aan Ivo Opstelten en de rest van de Tweede Kamer: de Nederlandse kijker wil niet langer achterlopen.

Enthousiast maar ook met ongeloof reageerden de kijkers op de aflevering 'Expeditie nog beter Nederland', waarin te zien was dat het ooit vooruitstrevende Nederland achterloopt op het gebied van kinderopvang, ouderenzorg, drugsbeleid en ICT-onderwijs. Waarom doen wij het niet zoals in Duitsland, Amerika en Engeland?

Samen onder één dak

In Duitsland brengen ze kinderopvang en ouderenzorg samen onder één dak, met steun van de nationale overheid. Het idee wordt met open armen ontvangen door de kijkers van Tegenlicht:

Het werd duidelijk dat er geen tekort is aan interesse voor meergeneratiehuizen. Er zijn zelfs al concrete plannen:

"Yes we cannabis"

Maar dat het 'liberale' Nederland nu moet leren van het softdrugsbeleid in Amerika, zorgde voor verbazing:

Programmeerles

Toen ze de verplichte computerlessen in Engeland zagen werden sommige kijkers  zelfs een beetje jaloers, dit is hét onderwijs van de toekomst:

Gelukkig zijn er nu al mogelijkheden (voor jong en oud) om te leren programmeren: 

Heeft Den Haag deze aflevering gezien?

Maar de aflevering zorgde voornamelijk voor een grote hoeveelheid vragen aan Nederlandse politici: kijken jullie mee, luisteren jullie ook, en gaan jullie er ook iets mee doen?