VPRO Tegenlicht

De nieuwe wijsheid van Semler

Ricardo Semler pleit voor het inside the box denken. Vanuit zijn indrukwekkende landgoed toont hij de kijker een nieuw spectaculair vergezicht.

We zijn slimmer dan ooit. Maar zijn we ook wijzer geworden? De economie is totaal ontregeld, het kapitalisme heeft nergens geleid tot gelijkwaardigheid, de 6 grootste bedrijven ter wereld zijn meer waard dan de 60 armste landen samen. Waarom lukt het niet een betere wereld te creëren? Het is de hersenkraker van visionair Ricardo Semler. In VPRO Tegenlicht schetst hij de confronterende voorwaarden voor een tijdperk van Wijsheid.

reacties op aflevering

Eerder zagen we in 'De kapitale kracht van geluk' hoe de schatrijke Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler geluk en liefde centraal stelde in management en bedrijfsleven. Hij bouwde een wereldimperium op met de simpele vraag, hoe worden mijn werknemers nou echt gelukkig? Werknemers zijn tegenwoordig mondig, goed geïnformeerd en in staat zelf problemen te herkennen en op te lossen al dan niet in een groep die door middel van netwerken en iPhone met elkaar verbonden is.

Toch blijven we in het bedrijfsleven en overheid vasthouden aan de angst voor chaos en blijven managers en tussenmanagers benoemen om de angst te verzachten. Non-conformist Ricardo Semler buigt zich in VPRO Tegenlicht over deze kwesties. Hoe kunnen we klassieke management dogma’s en piramides keren? Semler voert een pleidooi voor het inside the box denken en leven. Vanuit de plek waar hij tot al zijn ideeën komt, zijn eigen indrukwekkende landgoed op een berg nabij Sao Paulo, toont hij de kijker een nieuw spectaculair vergezicht.

bijlagen

Tegenlicht daalt wederom af in de wereld van Ricardo Semler, een wereld waarin wijsheid, intuïtie en inside the box denken meer dan ooit tevoren een centrale positie zouden moeten innemen.

Regie: Kees Brouwer
Interviews: Kees Brouwer
Research: Maren Merckx
Productie: Jenny Borger
Eindredactie: Marije Meerman, Doke Romeijn, Henneke Hagen, Frank Wiering

meer zoals 'de nieuwe wijsheid van semler'