Het volledige interview van bijna twee uur in vijf delen met Ricardo Semler naar aanleiding van de aflevering 'De nieuwe wijsheid van Ricardo Semler'.

Voor de aflevering 'De nieuwe wijsheid van Ricardo Semler' is de Braziliaans topondernemer ruim twee uur geïnterviewd. Bekijk hieronder in vijf delen het volledige interview met Semler. 
 

In het eerste hoofdstuk spreekt Semler over het onderscheid tussen slimheid en wijsheid. Hij stelt dat we in wezen nog steeds een stammensamenleving vormen en dat in oude tribale leefwijzen vaak juist veel wijsheid zit. Hij ageert tegen de bollebozen van Silicon Valley (zie de aflevering 'Cybertopia') die dromen van een perfecte technosamenleving.
 

Volgens Semler moet het bedrijfsleven veel democratischer worden. Met minder autocraten en meer vertrouwen in de werknemers die zelf goed weten waar het met een bedrijf naar toe kan. In veel opzichten zijn hedendaagse megacorporaties met hun enorme kantoren niet veel anders dan tributaire samenlevingen zoals die van de oude Egyptenaren die piramides bouwden om hun farao's te eren.
 

Met de muziek van Pink Floyd als leiddraad spreekt Semler over hoe onze levens steeds meer zijn ingekaderd en bedrijven steeds logger worden. Hoe breken we uit deze monotone lopende band?
 

Waar Carl Jung sprak over een collectief bewustzijn, daar heeft Ricardo Semler het in zijn tuin over een collectieve borderline stoornis. Hij betrekt dat ook op zich zelf in misschien wel het meest persoonlijke interviewfragment in deze serie.
 

Omringd door wijnflessen in dozen spreekt Semler over hoe algoritmes het onvoorspelbare uit het leven halen. Het is belangrijk dat we intuitie en het mysterieuze weer een centrale plek in het leven geven.

Interview Kees Brouwer
Montage Ruben Sibon