zondag 30 oktober, 21.05 uur op NPO2

Italiaanse lente

Een gedreven burgemeester die alle vluchtelingen met open armen ontvangt.

Burgemeester Leoluca Orlando van Palermo, beroemd en geliefd als bestrijder van de maffia, is een man met een missie. Hij wil dat mobiliteit als mensenrecht wordt erkend. In zijn stad heeft Orlando de verblijfsvergunning afgeschaft. Afrikaanse gelukszoekers heet hij persoonlijk welkom in de haven. Onlangs kwam hij naar Den Haag om zijn aanpak te lanceren tijdens de eerste vergadering van het Global Parliament of Mayors. Kan één burgemeester het verschil maken?  

reacties op de aflevering

Jaarlijks arriveren op Sicilië duizenden migranten uit Afrika die op zoek zijn naar werk en een beter leven. Ze willen verder Europa in, maar de binnengrenzen zijn dicht. Terwijl Italië kreunt en de Europese Unie worstelt met de verdeling van vluchtelingen, verleent burgemeester Orlando tijdens een feestelijke ceremonie burgerschap aan economische migranten in Sicilië. Hij ziet een toekomst waarin de economie groeit door een onbelemmerde circulatie van kapitaal, informatie, mensen, goederen en diensten.

In zijn ‘Charter van Palermo’ stelt Orlando dat migranten recht hebben op woonruimte, werk en gezondheidszorg ongeacht hun verblijfsstatus. Hij keert zich daarmee tegen het landelijke beleid van de ‘tirannie van de verblijfsvergunning’ en zet de macht van zijn stad in om migranten te beschermen.

bijlagen

  • Grensoverschrijdende problemen als migratie, klimaatverandering, corruptie en ongelijkheid, raken veel steden in het hart. Terwijl staten vaak machteloos en besluiteloos lijken, trekken gedreven burgemeesters de macht naar zich toe en experimenteren met radicale, oplossingen voor hardnekkige problemen. In zijn boek If Mayors Ruled the World neemt politicoloog Benjamin Barber het op voor de burgemeesters en pleit hij voor internationale samenwerking tussen steden in een Global Parliament of Mayors. Onlangs woonden burgemeesters uit de hele wereld de oprichting bij in Den Haag. Kunnen burgemeesters een mondiaal netwerk vormen en burgers het vertrouwen teruggeven in de politiek?

    Regie: Bregtje van der Haak                                                                                                 Research: Marijntje Denters en Henneke Hagen                                                                 Productie: Marie Schutgens

    Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

    Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.