VPRO Tegenlicht

Reizen is het nieuwe roken

Sinds de opkomst van het massatoerisme reizen mensen op grote schaal en voor weinig geld de wereld over. Er lijkt geen einde te komen aan die groei, want alleen maar meer mensen willen op vakantie en dat kan voor almaar goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen, lokale bewoners moeten verhuizen en zelfs toeristen lijfelijk aangevallen worden, lijkt een grens bereikt. Hoe dit tij te keren?

Mondiaal is toerisme de grootste groeisector, één op de tien banen is toerisme gerelateerd. Naast de grote economische voordelen rijst nu echter ook de bezorgdheid over de beheersbaarheid van de toeristenstromen. Steden dreigen onleefbaar te worden en bewoners roeren zich. Bovendien draagt de permanente verplaatsing van mensen voor bijna vijf procent bij aan de opwarming van de aarde.

reacties op de uitzending

Maar op vakantie gaan is een allemansrecht geworden. Iedereen heeft behoefte aan minimaal een weekje ertussenuit met de hectische levens die we leiden. En meer en meer verwacht de toerist dat de bestemming wordt aangepast aan zijn behoeftes, terwijl de lokale bevolking en de planeet de rekening betalen. Nu vraagt zelfs de bedenker van de reisgids Lonely Planet zich af wat hij heeft aangericht. Zijn de gloriedagen van het toerisme voorbij? Kan je nog wel met goed fatsoen elk jaar op vakantie? VPRO Tegenlicht over het fenomeen overtourism en de toekomst van het reizen.

Regie: Sabine Lubbe Bakker

Kom naar de Tegenlicht Meet Up

Bijlagen

  • meer zoals 'Reizen is het nieuwe roken'