zondag 18 november, 21.05 uur, NPO2

Deep Fake News

De term Deep Fake staat voor audio en videobeelden die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd. Met deze technologie is het mogelijk echte mensen dingen laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. We gaan van Fake News naar Deep Fake News. Een onderzoek aan de frontlinie waar uitgevochten wordt wie onze werkelijkheid gaat beheersen.

Vroeger was het maken van Deep Fake voorbehouden aan de tovenaars in de special effect studio’s van Hollywood. Maar de Deep Fake technologie ontwikkelt zich zo rap dat deze toegankelijker wordt voor de massa. Met alle gevolgen van dien. Wetenschappers proberen met algoritmes Deep Fake video’s te ontmaskeren en onschadelijk te maken. Maar de zelflerende algoritmen zorgen ervoor dat deze Deep Fakes steeds realistischer worden en moeilijker te detecteren zijn. Niet voor niets heeft het Amerikaanse ministerie van defensie de Deep Fake technologie aangemerkt als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

bijlagen

 • Reacties op de aflevering

  De deepfake is daar. Hoe moeten we er mee om gaan?

  In een tijd waarin we nauwelijks het hoofd kunnen bieden aan ‘primitieve’ vormen van nepnieuws jagen de Deep Fakes menigeen de stuipen op het lijf. Want een gedeelde werkelijkheid is onontbeerlijk voor een functionerende democratie. Maar wat zijn de gevolgen van deze nieuwe technologie in een wereld waarin vertrouwen in de media en democratische instituties meer en meer aan erosie onderhevig is?

  Met o.a.: Siwei Lyu (forensisch media-onderzoeker), Michael Hess (manager content verificatie bureau Storyful), Theo Gevers (Hoogleraar Computer Vision) en Sam Gregory (mensenrechtenactivist).

  Filmlocatie: expositie The New Newsroom, MU Eindhoven, 2018. In het bijzonder: My First Vlog (Joris Verleg, 2018).

  Regie: Nordin Lasfar
  Research: Tom Reijner
  Productie: Sharon Yosef

  meer zoals 'Deep Fake News'