Theo Gevers is hoogleraar Computer Vision aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, deep learning en automatische gezichtsanalyse. Hij doet onderzoek naar gezichtsherkenning en expressie van zelflerende netwerken.

Theo Gevers houdt zich bezig met methoden en theorieën die essentieel zijn voor computers om video’s en beelden te begrijpen en te analyseren. Daarnaast onderzoekt hij het menselijk gedrag in video’s. Bijvoorbeeld op het gebied van emotieherkenning; uit gezichtsexpressies kan worden bepaald of iemand boos, blij of verbaasd is. Door middel van algoritmes wordt automatisch bepaald wat iemands leeftijd is, waar iemand naar kijkt, welke houding iemand aanneemt en of iemand echt of nep lacht. Gevers is mede-oprichter van Sightcorp, een spin-off-bedrijf van de Universiteit van Amsterdam, dat technologische oplossingen biedt voor geautomatiseerde gezichtsanalyse en emotieherkenning.

Feilloos manipuleren

Gevers streeft ernaar software te ontwikkelen waarmee je in videobeelden het menselijk gezicht feilloos kan manipuleren. Volgens Gevers gaat deze ontwikkeling erg snel. Eerst waren we al blij als een machine zes basisemoties van elkaar kon onderscheiden op basis van de videobeelden die hem werden getoond. Nu kunnen we videobeelden al op zo’n manier met elkaar vermengen dat je mensen iets kan laten zeggen wat hij nooit gezegd heeft, inclusief de juiste gezichtsuitdrukking.

‘Deep fake’ is volgens Gevers een soort photoshop voor audio met bewegend beeld, waarin je iedere emotie of mimiek kunt projecteren. Dit kan volgens Gevers voor verkeerde doeleinden worden gebruikt maar is evengoed belangrijk om nepvideo’s juist te kunnen ontmantelen.

'De leek ziet het verschil niet. Voor ons is het de heilige graal: als het lukt het gezicht zo nauwkeurig in kaart brengen dat je er zonder zichtbare overgangen iedere emotie op kunt projecteren.'

de Volkskrant

3D-scannen

Ook is Gevers onderzoek gericht op de mogelijkheden van de reconstructie van 3D-objecten. Door nieuw ontwikkelde algoritmes is het mogelijk om 3D-objecten te reconstrueren in real time. Gevers is initator van 3Duniversum, een bedrijf dat software levert voor 3D-objectscanning en 3D-printen. Ze hebben bijvoorbeeld een 3D scanner en printer ontwikkeld om van deelnemers levensechte figuren te maken.

In 2012 publiceerde Gevers zijn boek Color in Computer Vision, waarin hij het belang van kleur, in de analyse van beelden en in machine learning, uiteenzet. Hij publiceerde zijn onderzoeken in tijdschriften als IEEE Transactions on Patters Analysis and Machine intelligence en The International Journal in Computer Vision.

kijk en lees verder