zondag 6 oktober, 21.00 uur, NPO2

De zaak Shell

Hoe verloopt de duurzaamheidstransitie van Shell? In 'De zaak Shell' onderzoekt VPRO Tegenlicht wat er voor nodig is om een groot internationaal energiebedrijf van koers te laten veranderen.

Bestaat Shell nog in 2050?

Het klimaatakkoord van Parijs stelt dat de CO2-uitstoot in 2050 gereduceerd moet zijn tot nul. Royal Dutch Shell is verantwoordelijk voor 1,8% van de wereldwijde CO2-uitstoot sinds het begin van de Industriële Revolutie. Hoe gaat dit megabedrijf voldoen aan de nieuwe eisen?

Nu we mondiaal zijn overeengekomen dat de uitstoot van CO2 moet worden teruggedrongen, is de vraag: wie of wat gaat ervoor zorgen dat Shell in beweging komt?

Moet de transitie van Shell van binnenuit of in de rechtszaal worden afgedwongen? Zijn het de media en de activisten die druk moeten blijven uitoefenen? Of juist betrokken burgers en aandeelhouders? En waarom is het eigenlijk zo moeilijk voor een multinational als Shell om de koers te verleggen naar een bedrijfsvoering waarin duurzaamheid centraal staat?

VPRO Tegenlicht legt al deze vragen (en meer) voor aan energiejournalist Jelmer Mommers (De Correspondent) en Roger Cox, de topadvocaat die in 2015 de Nederlandse staat dagvaardde en het wereldnieuws haalde met de gewonnen klimaatzaak van Urgenda. En wat vindt de nieuwe generatie eigenlijk: moeten de familie-aandelen nog wel worden belegd in olie en gas, of beter in ‘groen’?

 

 

lees meer ↓

lees verder onder de afbeelding

'theater gaat over je rol goed kunnen spelen'

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit werken aan 'De zaak Shell', een serie monologen die de rechtzaak tegen Shell vanuit verschillende perspectieven benadert.

Tot zover kwamen de perspectieven van Shell, de overheid, de burger en de consument aan bod. In het najaar van 2020 zullen alle monologen samenkomen in één grote voorstelling: De Zaak Shell.

De centrale vraag: wie is er nu echt verantwoordelijk voor klimaatverandering?

Met o.a. Roger Cox (klimaatadvocaat), Jelmer Mommers (energiejournalist De Correspondent), Eline Hesse (aandeelhouder en ‘Shellkindje’) en Mark Moody-Stuart (ex-CEO Shell).

Regie: Shuchen Tan
Research: William de Bruijn
Productie: Sharon Yosef & Marie Schutgens
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

Kom naar de Tegenlicht Meet Up

Meer zoals 'De zaak Shell'