VPRO Tegenlicht

Op energiemissie

Ondanks de aanstelling van een klimaatminister, werd er vooral teleurgesteld gereageerd op de nieuwe klimaatdoelen van de regering. Weinig ambitieus en zeker niet genoeg, vonden critici. Hoe kunnen we de transitie naar duurzame energie wel een flinke versnelling geven? Nederland loopt vooralsnog sterk achter ten opzichte van de rest van Europa. Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en energie-commissaris, denkt dat een snelle overgang naar een duurzaam Nederland haalbaar is. VPRO Tegenlicht reist mee op de missie van een ondernemende activist.

Ruud Koornstra had meerdere duurzame bedrijven, onder andere in ledlampen en laadpalen voor elektrische auto’s. Nu is hij op sabbatical, maar duurzaamheid loslaten zit er niet in. Hij loopt onvermoeibaar heen en weer tussen politiek, bedrijfsleven, milieuorganisaties, wetenschap en innovatieve MKB-bedrijven om de transitie naar een duurzaam Nederland te versnellen. Want volgens Koornstra kan een snelle overgang naar duurzame energie niet alleen het milieu helpen, maar kan groene technologie Nederlands belangrijkste exportproduct worden.

reacties op de uitzending

Op zijn pad komt Koornstra langs duurzame gebouwen, kwekers van zeewier, innovatieve kassen, energiezuinige chips en gaat hij in debat met voor en tegenstanders. Dit alles in een niet aflatende missie Nederland enthousiast te maken voor een duurzame toekomst. Hij voert gesprekken met ex-medewerkers uit de fossiele industrie, politici en bestuurders van grote bedrijven, met steeds dezelfde boodschap: “Als het kan, waarom gaan we dan niet sneller?”

Maar waar Koornstra kansen ziet, zien anderen hindernissen. Gevestigde belangen laten zich niet snel overtuigen en houden vast aan een wereld van fossiele brandstoffen die nog lang zal blijven bestaan. Juist deze ‘meestribbelaars’ krijgen speciale aandacht van Koornstra, in de wetenschap dat een overgang naar een duurzaam Nederland hierdoor de meeste vertraging kan oplopen. En ondertussen loopt de klok door.

Regie: Martijn Kieft

Bijlagen

  • meer zoals 'Op energiemissie'