VPRO Tegenlicht

Invasie van de drones

Ze vliegen in zwermen, bezorgen pakjes en kunnen zo klein zijn als een insect. Drones zijn veel meer dan alleen maar wapens. Ze duiken overal op in ons leven.

Ze vliegen in zwermen, bezorgen pakjes en kunnen zo klein zijn als een insect. Drones zijn veel meer dan alleen maar wapens die door het Amerikaans leger worden ingezet tegen terrorisme. We zien ze letterlijk steeds vaker vliegen en ze duiken overal op in ons leven. In Amerika lagen meer dan een miljoen drones als speelgoed onder de kerstboom.

Drones worden niet alleen steeds slimmer, maar ook met de dag goedkoper. Wat gebeurt er wanneer het luchtruim ineens toegankelijk wordt voor iedereen? Voor militairen, terroristen, hobbyisten of pakjesbezorgers. Hoe gaan we om met het feit dat we niet hoeven te weten wie zo’n drone bestuurt en wat de intenties van de vliegende robot zijn? Hoe verandert deze technologische innovatie onze relatie tot elkaar en de wereld om ons heen?

Van de levensgrote droneschaduwen van Engelse kunstenaar James Bridle tot de opkomst van het populaire droneracen. En van een wedstrijd voor drones met goede bedoelingen in Dubai tot een snelweg voor drones in de lucht die NASA tracht te realiseren. Uiteindelijk zijn wij mensen in de netwerken van vliegende robots helemaal niet meer nodig. Zijn dit de voortekenen van de vierde technologische revolutie?

VPRO Tegenlicht – Invasie van de drones met onder anderen: Peter-Paul Verbeek (wetenschapsethicus TU Twente), Patrick Meier (humanitair technoloog), James Bridle (kunstenaar en schrijver), DannyMetall en Boris B. (drone-racers) en Parimal Kopardekar (NASA NextGen onderzoeker).

bijlagen

biografieën

Regie: Daan Veldhuizen
Research: Halil Özpamuk, Marijntje Denters
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Marije Meerman, Doke Romeijn

meer zoals ' invasie van de drones'