VPRO Tegenlicht

Cybertopia

Wat is de visie van de cyber-utopisten in Silicon Valley? Zij sturen een revolutie die ons leven op alle niveaus vormgeeft. Een portret van Cybertopia.

We lezen het evangelie volgens Steve Jobs, downloaden de nieuwste apps en hebben ontzag voor Google. Ongemerkt voltrekt zich een revolutie, die ons leven op alle niveaus vormgeeft: hoe we ons verplaatsen, hoe we met onze vrienden en geliefden omgaan, hoe we werken, hoe we politiek bedrijven en hoe we denken over wat publiek is en wat privé.

reacties op aflevering

Deze revolutie wordt vormgegeven door een nieuwe orde van programmeurs, entrepreneurs en durfkapitalisten in 'Silicon Valley'. Zij hebben de kennis, de netwerken en het geld. Misschien zijn de eerste geluiden dat Silicon Valley zich wil afscheiden van de Verenigde Staten wel een voorbode voor wat ons nog te wachten staat.

Tegenlicht duikt in de wereld van deze cyber-utopisten en onderzoekt hun visie, hun ethos en hun politieke agenda. Een portret van hun Cybertopia, die de 'Cloud' zou kunnen heten of de 'Cirkel'.

bijlagen

Met o.a. Fred Turner - historicus From Counterculture to Cyberculture, durfkapitalist Tim Draper, Wired Magazine oprichter Louis Rossetto en serieel ondernemer Kevin O'Connor.

biografieën

 • Regie: Marije Meerman
  Interviews: Marije Meerman
  Research: William de Bruijn
  Productie: Jeroen Beumer
  Eindredactie: Frank Wiering, Henneke Hagen & Doke Romeijn

  meer zoals 'cybertopia'