Tim Draper is durfinvesteerder in onder andere Hotmail, Skype en Baidu. Oprichter van Draper University. Hij wil Californië in zes delen opsplitsen.

Timothy Draper is allesbehalve een selfmade-man. Als derde generatie in een rijke investeerdersfamilie was duidelijk wat hij zou gaan doen. In 1984 ging hij aan de slag bij de eerste investeringsbank in Amerika en een jaar later was hij medeoprichter van investeringsbedrijf Draper & Associates. Sinds 2013 selecteert hij jong talent voor zijn Draper University om klaar te stomen als durfinversteerders.

Behalve investeren is hij een realityshow gestart over Silicon Valley, is hij enthousiast aanhanger van bitcoins en heeft hij duidelijke politieke ideeën. Draper is virtueel burger geworden van e-Estonia. Voor zijn thuisstaat Californië ziet hij een gouden toekomst met een opsplitsing in zes losse staten, Six Californias. Met al zijn inspanningen en initiatieven wil Timothy C. Draper de status quo ontwrichten en ruimte maken voor nieuwe ideeën.

Investeren

Draper investeert in startups die logge en bureaucratische industrieën kunnen ontwrichten (disruption). Een van zijn eerste successen was Hotmail waarbij hij bedacht om aan elke uitgezonden email een advertentie te hangen voor datzelfde bedrijf. Het product zou zo als een virus onder de aandacht komen bij steeds meer mensen. Later had hij ook veel succes met Skype en het Chinese sociale netwerk Baidu.

In 2013 startte Draper in San Mateo, Californië de Draper University of Heroes waar streng geselecteerde jonge mensen klaar gestoomd worden om als durfinvesteerders gewaagde en vernieuwende bedrijven op te zetten. Meer dan alleen om vaardigheden en kennis, draait het in deze universiteit vooral om attitude. Eind december 2014 lanceerde Draper weer een nieuwe stap in zijn educatieproject: een heuse Silicon Valley realityshow waarin jonge Draperstudenten gevolgd worden terwijl ze een startup opzetten.

Draper is een enthousiast aanhanger van bitcoins die volgens hem het financiële systeem kunnen ontwrichten. Doordat dure wisselkoersen en instabiele munten vermeden worden, bieden bitcoins de mogelijkheid het financiële systeem te hervormen. Zelf heeft Tim Draper de grootste investering ooit in bitcoins gedaan, door bij een overheidsveiling in 2014 bijna dertigduizend bitcoins te kopen met een geschatte waarde van 19 miljoen dollar.

Timothy C. Draper is geboren in San Francisco in 1958. Hij heeft gestudeerd aan de universiteiten van Stanford en Harvard. Hij is oprichter en directeur van incubator Draper Fisher Jurvetson (DFJ). Samen met zijn vrouw Melissa Parker heeft hij vier kinderen.