Schrijver en historicus met oog voor de toekomst Fred Turner legt de link tussen de tegencultuur uit de jaren zeventig en de huidige internetcultuur.

In zijn artikel Burning Man at Google verklaart de Amerikaanse historicus Fred Turner wat het bijna mystieke festival Burning Man, dat eens per jaar plaatsvindt in de Black Rock Desert in Nevada, te maken heeft met de idealen van Google. Hij beschrijft het brandende verlangen van de jonge geesten in Silicon Valley om hun eigen wereld te kunnen inrichten. Zelf nam hij zijn tentje meerdere malen mee naar de zelfvoorzienende stad in de woestijn.

In zijn laatste twee boeken, From Counterculture to Cyberculture en The Democratic Surround beschrijft Turner hoe de hippie cultuur en het libertarisch gedachtegoed in de jaren negentig samenkwamen tot de mind set van de huidige tech-wereld. De kustlijn vanaf San Fransisco naar beneden is namelijk niet alleen vandaag de speelplaats voor verandering. In de jaren zestig en zeventig ontstond er de tegencultuur van de new communalists die afstand wilde nemen van de politiek - zoals nu de tech-elite.

Hoewel de energie en visie van jonge ondernemers in Silicon Valley hem aanspreekt, kaart hij er ook de gevaren van aan. Innovatie die vooral gericht is op de incrowd, kan resulteren in een heterogene en intolerante groep ondanks goede bedoelingen.
 

Fred Turner is universitair docent en hoofd bacheloropleidingen aan de faculteit Commmunicatiewetenschappen van Stanford University. De verrassende resultaten van zijn eerste boek, over Amerikaanse percepties van de Vietnam-oorlog, inspireerden hem om andere recente historische gebeurtenissen van dichterbij te analyseren. In zijn laatste twee boeken, The Democratic Surround (2013) en From Counterculture to Cyberculture (2006) bestudeert hij de Amerikaanse geschiedenis vanaf de hippie-cultuur van de jaren zestig tot de tech-cultuur van nu. Voordat hij wetenschapper werd, werkte hij tien jaar als journalist voor onder andere de lokale krant The Boston Phoenix.

Hij haalde een bachelor Engels- en Amerikaanse literatuurstudies aan Brown University, een master Engels aan Columbia University en zijn PhD Communicatie aan de University of California, San Diego.