Eind jaren negentig bracht de Brit John Jordan verbeelding, activisme en gezelligheid samen in de Londense protestbeweging Reclaim The Streets. Door feestjes te geven of te kamperen op autowegen probeerde dit collectief de stad te bevrijden van de hegemonie van de auto. Die staat volgens de groep symbool voor de vele sociale en ecologische problemen die door het ongebreidelde kapitalisme worden veroorzaakt.
Nadat hij de beweging verliet, werkte Jordan als cinematograaf aan Naomi Klein’s documentaire The Take (2004). Samen met Isabelle Frémeaux richtte hij in 2006 de Laboratory of Insurrectionary Imagination op. Ze faciliteren een netwerk tussen kunstenaars en activisten om samen, op creatieve wijze, protest te voeren.
Volgens Jordan gaat protest over directe, confronterende actie. Zelf bezette hij met een aantal andere activisten een stuk bos in Zuid-Frankrijk dat zou worden ‘omgebouwd’ tot een vliegveld. De politie greep hard in en beschuldigde de groep van ‘’ecoterrorisme’, maar de activisten hielden voet bij stuk. Met succes: het bos bleef en het vliegveld kwam er niet.