Hoe risicovol is sleutelen aan het klimaat nou echt?

de Tegenlicht podcast: hoe risicovol is sleutelen aan het klimaat nou echt?

Of climate engineering werkt, is nog maar de vraag. Toch staan de technieken steeds vaker in de kleine lettertjes van klimaatbeleid. Hoe risicovol is dat? Climate engineering expert Jeroen Oomen praat je bij in de Tegenlicht podcast.

Terwijl veel denken dat we met wat zon, wind en wat minder vliegen en vlees onze klimaatdoelen gaan halen, weten klimaat-insiders allang dat er meer drastische maatregelen nodig zijn om binnen de twee graden opwarming te blijven. 

Er wordt daarom al jaren onderzoek gedaan naar technieken om ons klimaat af te koelen, van het weghappen van koolstofdioxide uit de lucht (carbon dioxide removal) tot het afzwakken van zonlicht (solar radiation management). Experimenteel, en bovendien zeer controversieel. 

Desondanks staan veel van die technieken nu al in de kleine lettertjes van ons klimaatbeleid, of staan ze op het punt erin te worden verwerkt. Zonder dat we weten of ze echt werken en welke risico’s er kleven aan grootschalig gebruik.

Waarom kiest de (internationale) politiek voor deze technieken? In de Tegenlicht podcast spreekt Roland Duong met Jeroen Oomen, onderzoeker en expert op het gebied van climate engineering. Volgens Oomen durft de politiek zijn vingers maar niet te branden aan het feit dat we aan een flinke systemische verandering moeten geloven.