Future Shock

#30 Het smeltende ijs op Point Hope

Walvisjager, kunstenaar en Inuit Othniel Art Oomittuk is getrouwd met de Nederlandse fotograaf Ellis Doeven. We vragen hen hoe er te overleven valt in Point Hope, hun smeltende woonplaats in West-Alaska.

In Future Shock #29 sprak fotograaf Kadir van Lohuizen over zijn project op de Noordpool, het verdwijnen van het ijs, de militarisering en de gevolgen voor de lokale bevolking, de Inuits. In het tweede deel van onze Noordpool-special duiken we dieper in deze gemeenschap. Hun manier van leven en directe omgeving wordt namelijk ernstig bedreigd door de klimaatverandering.

Onze redactie stuitte op een bijzonder verhaal van kunstenaar, walvisjager en Inuit Othniel Art Oomittuk. Art komt uit Point Hope, een dorpje/landstrook in het uiterste westen van Alaska. Zo’n tien jaar geleden ontmoette hij daar de Nederlandse fotograaf Ellis Doeven. Chris Kijne tekent het verhaal over hun ontluikende liefde op en spreekt met beiden over Point Hope, de hechte gemeenschap en de walvisjacht die steeds moeilijker wordt door het smeltende ijs. Hoe te overleven op Point Hope?

Presentatie: Chris Kijne

Redactie: Tom Reijner

Techniek: Alfred Koster

Productie: Olivier Schuringa

Eindredactie: Bregtje van der Haak

Abonneer je snel om niets te missen via ► Apple podcasts RSS Feed of Stitcher

Meer afleveringen