Over de absurditeiten van de Italiaanse en Europese politiek

Beppe Grillo

Beppe Grillo is komiek, activist en politicus. Hij vertelt over de absurditeiten van de Italiaanse en Europese politiek.

Beppe Grillo werd op 21 juli 1948 geboren in Genua. Hij behaalde zijn diploma als accountant, maar werd al snel ontdekt als komediant en kreeg op televisie bekendheid vanaf 1977 door zijn eigenzinnige optredens in verschillende tv-programma’s zoals Luna Park en Fantastico.

In zijn programma’s richtte Grillo zich in de loop van de jaren '80 steeds meer op politieke satire en het aankaarten van de corruptie in Italië. In 1986 bekritiseerde hij in het programma Fantastico de toenmalige Italiaanse premier Bettino Craxi vanwege de corruptie van zijn regering. Als gevolg van deze kritische uitlatingen werd Grillo zo goed als verbannen van de publieke tv in Italië. Hij was in de jaren '90 dan ook vooral actief in verschillende populaire, satirische theatervoorstellingen waarmee hij door heel Italië toerde en waarin hij behalve kritiek op de politiek, ook kritiek op de economische en ecologische situatie van het land uitte. 

Jullie noemen ons Italianen "spaghettivreters". Alsof we een stel kabouters zijn. Maar we zijn juist ontzettend gevaarlijk. Wij hebben het fascisme uitgevonden. En de banken, jullie Nederlandse banken zijn ook gestoeld op de bank uit Genua, de San Giorgio bank. Wij hebben alle wandaden in de wereld uitgevonden. Wij zijn een verschrikkelijk virus.

Beppe Grillo

Op 26 januari 2005 startte Beppe Grillo de blog www.beppegrillo.it, die met 160.000 bezoekers per dag behoort tot een van de meest bezochte blogs ter wereld. Hij werd in 2005 bovendien door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot ‘European Hero’.

 Op 8 september 2007 organiseerde Grillo de eerste “V-day” (vaffanculo-day), die door twee miljoen mensen in tweehonderdtwintig verschillende steden in Italië werd gevierd. Deze dag moest de actie Clean up Parliment kracht bijzetten, waarmee hij opriep tot het ontslag van veroordeelde parlementsleden in Italië. Vanwege het grote succes werd al snel V2-day georganiseerd op 25 april 2008, met als belangrijkste thema: ‘freedom of information in a free state’.

 Ondanks zijn afkeer van de gevestigde politiek richtte Grillo op 4 oktober 2009 the five-star movement op, een politieke beweging die zich richt op milieu, water, educatie, communicatie en transport. Hoewel Grillo zich zelf niet verkiesbaar had gesteld, behaalde de partij tijdens de regionale verkiezingen van 2010 drieënhalf procent van de stemmen in de vijf regio’s waar zij meedeed.

Interviewer: Anne Branbergen
Locatie: Marina di Bibbona, Italië
Datum:  22 juli 2010