Beppe Grillo deelt zijn visie op de toekomst van Europa met Tegenlicht

De toekomst van Europa volgens Beppe Grillo

'Jullie noemen ons Italianen "spaghettivreters". Alsof we een stel kabouters zijn. Maar we zijn juist ontzettend gevaarlijk. Wij hebben het fascisme uitgevonden. En de banken, jullie Nederlandse banken zijn ook gestoeld op de bank uit Genua, de San Giorgio bank. Wij hebben alle wandaden in de wereld uitgevonden. Wij zijn een verschrikkelijk virus’.

Cabaretier, politiek activist en voormalig accountant Beppe Grillo werd in 2005 door Time Magazine uitgeroepen tot ‘Europese held’. Hij is het gezicht van de anti-Berlusconi beweging in Italië.

Grillo was in 1997 voor het laatst op de televisie in Italië, maar sindsdien heeft hij via zijn weblog een invloedrijke burgerbeweging opgezet met miljoenen sympatisanten en actieve leden. Nobelprijswinnaars als Stiglitz, Dario Fo en Mohammed Yunus werken mee aan zijn veelgelezen blog. Met zijn 5-puntenbeweging (milieu, water, educatie, communicatie en transport) bouwt hij aan een nieuwe politiek van onderaf, met mensen die persoonlijk betrokken zijn, zonder penningmeester en statuten.

bijlagen

‘Van de vijf belangrijkste maffiaorganisaties ter wereld komen er drie uit Italië. En zij zullen ook Nederland bereiken. En zij zullen jullie dijken bouwen. En als het niet goed is, doen ze het opnieuw. Op die manier zal het Nederlands bruto nationaal product alsmaar stijgen.Terwijl het BNP stijgt, verdwijnt Nederland onder water’.

Grillo kijkt met ons naar een van de afleveringen in de serie, Europa’s pact met de duivel over de handel in schulden. Grillo: ‘Dit land is failliet, net zo failliet als Griekenland. En wat heeft Papandreou van Griekenland gezegd? "Wij zijn failliet en moeten drastische maatregelen nemen. Loonsverlagingen, pensioenen verlagen enzovoort. Belangrijke structurele hervormingen doorvoeren". Hij erkent tenminste dat ze failliet zijn. Maar bij ons zeggen ze dat het ergste misschien voorbij is’.

Gaat de monetaire unie uiteenvallen en is dat maar goed ook? Of is dit bij uitstek het moment om Europa opnieuw uit te vinden in daadwerkelijke politieke en economische samenwerking? Grillo: ‘Een systeem van twee euro’s. Jullie de sterke en wij de zwakke. Misschien zou dat onze redding zijn. Maar jullie moeten ons wel eerst vertellen dat wij failliet zijn in plaats van over een lichtpuntje te spreken. Want er is wel een lichtpuntje aan het einde van de tunnel, maar dat is een intercity die recht op ons afkomt’.

Interview Beppe Grillo: Anne Branbergen
Productie: Mariska Schneider/Marie Schutgens
Research: William de Bruijn
Samenstelling: Eugene Paashuis
Eindredactie: Henneke Hagen/Jos de Putter

meer zoals 'de toekomst van europa volgens beppe grillo'